Свободно време

Безценни уроци, на които кучето ни учи

Кучетата ни правят по-добри хора

01.02.2017г. / 13 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кучетата наистина са най-добрите приятели на човека. Те самоотвержено ще се впуснат да ви защитават в случай на беда без дори да се замислят за собствения си живот. Готови са да ви обичат независимо какво ще получат в замяна. Дори само да изречете името им за тях е най-голямата награда на света.

Ако умеехме да се държим един с друг, както кучетата се държат с нас, щяхме да сме много по-добри. Дори да не сте се замисляли за това, кучето ви може да ви научи да станете по-добър човек.

Кои са най-ценните уроци, които да научим от кучето си?

Да даваме прошка

Кучето ви ще ви прости, независимо че сте забравили да го нахраните. Ще ви посрещне с въртяща опашка и ще иска да оближе цялото ви лице. Забравили сте да го разходите – няма проблем, то отново прощава и върти опашка.

Ако разгледаме тези реакции на домашните си любимци като вид прошка ще си дадем сметка колко рядко всъщност ние самите даваме прошка на близките си. Като мислещи същества сме свикнали да съдим другите, да гледаме на нещата винаги от своята гледна точка и да не оценяваме нуждите им. Сърдим се за какво ли не вместо да си прощаваме и да продължаваме нататък. А колко по-лесно би било, ако действаме като кучетата.

Учат ни на безусловна любов

Кучетата ни обичат просто така, без обяснения, без условности, без желание да ни променят по свой вкус. Те са наши искрени приятели и са готови да скочат в огъня за нас. Кучето е не само наш приятел, но и охранител, компаньон и обожател. Няма значение, че не мисли и разсъждава като нас хората, то е неотлъчно до нас.

Представете си само колко по-щастливи щяхме да бъдем, ако умеехме да обичаме така безусловно, както майка обича децата си. Да можехме да пренесем тази способност във всяко едно отношение, щеше да е много по-лесно и простичко да се докоснем до пълното щастие.

Те ни правят по-малко цинични

В компанията на кучето ни ние забравяме за човешкия си цинизъм и подсъзнателно потискаме поведението си на егоизъм, присъщо за хората по природа. Изумително е как едно животинче на четири крака може да ни накара да променим поведението си в положителна посока. Спрете се за момент, уловете този миг и го пренесете в общуването си с околните.

Правят ни по-силни

С добротата и любовта си кучетата ни правят по-силни. Когато си отидат от този свят осъзнаваме колко много уроци са ни дали, които прилагаме в бъдеще. Всеки, който е имал такъв отдаден и искрен приятел, какъвто е кучето, е станал по-добър и силен човек.

Снимки: iStock

Коментирай