Любопитни и малко известни факти за Космоса

Знаете ли, че... Космосът мирише на бекон?

2017-02-21 12:51:00 | Илияна Николова

Още от древни времена хората са вярвали, че Земята е плоска или пък че е подкрепяна от китове, плуващи под нея. Днес вече сме наясно с Големия взрив, черните дупки, формата и движенията на Земята и необятността на Вселената.

Но въпреки това сме сигурни, че има факти за Земята и Космоса, които не всички знаят и които биха били изключително интересни. А какво очаква човечеството след десетилетия, вижте в следващите любопитни факти!

Знаете ли, че... 99% от материята всъщност е празно пространство. Ако отстраните пространството между всички атоми на Земята, човечеството ще се побере в кубче захар!

В телата на всеки от нас има частици от избухнали звезди преди милиарди години.

Така нареченият снеговалеж на екрана на телевизора ви, който се появява понякога, е следствие от Големия взрив.

Земята през 2070 година ще изглежда така:

Ако сега вие бяхте извънземен, живеещ на 65 милиона светлинни години от Земята и погледнехте през специален супертелескоп (просто нека предположим, че е възможно), вие бихте могли да видите динозаврите. Това е така заради пътуването на светлината през пространството.

Една година на Венера трае около 224 земни дни, но един ден на Венера е равен на 243 дни на Земята. Така че един ден там е по-дълъг от една година.

Почти всички атоми водород в нашите тела са формирани в резултат на Големия взрив преди почти 14 милиарда години.

Още по темата

Нашето Слънце притежава 99,8% от масата на Слънчевата система. То е толкова голямо, че 1,3 милиона Земи биха могли да се вместят в него.

Във Вселената има повече звезди, отколкото песъчинки на Земята.

Според изследванията, из Вселената се носят миризми на бекон, ром, шипки, печени бадеми и барут.

Неутронните звезди са толкова плътни, че само една чаена лъжичка от тяхното съдържание тежи повече от връх Еверест.

Обикновената видима материя, с която сме свикнали, представлява едва 5% от Вселената. Останалите 95% от нея заема така наречената тъмна материя, за която на този етап знаем твърде малко.

Снимки: brightside.me; iStock