Свободно време

„La La Land“ взе 6 Оскара, за малко стана и най-добър филм

Музикалният филм на Деймиън Шазел по погрешка бе обявен за най-добър филм на годината, но „Moonlight“ излезе истинският победител

27.02.2017г. / 08 34ч.
Мария Дуковска
Махършала Али, Ема Стоун, Виола Дейвис и Кейси Афлек позират за снимка с току-що получените награди. Снимка: Reuters

Махършала Али, Ема Стоун, Виола Дейвис и Кейси Афлек позират за снимка с току-що получените награди. Снимка: Reuters

Филмът „La La Land“ бе обявен по грешка за най-добър филм на годината от презентиращия наградите Уорън Бийти. Бийти явно бе получил грешен плик с името на победителката за главна роля и вместо да обяви „Moonlight“ за победител, актьорът съобщи филма на Деймиън Шазел. Екипът на мюзикъла излезе да благодари за наградата, но само след минута се наложи да дадат статуетката на невярващия Бари Дженкинс, режисьор на „Moonlight“, а публиката чу две благодарствени речи.

Все пак, филмът за невъзможната любов в Холивуд стана големият победител на вечерта, печелейки 6 от общо 14-те си номинации за „Оскар“. Режисьорът Деймиън Шазел взе награда за най-добър режисьор, Ема Стоун прибра статуетката за главна женска роля, а филмът спечели и в категориите оригинален сценарий, музика, песен и сценография.

 

Кейси Афлек взе наградата за главна мъжка роля за филма „Манчестър край морето“.

В категориите за поддържаща роля статуетките прибраха Виола Дейвис за ролята си във филма на Дензъл Уошингтън „Fences“, а Махершала Али взе наградата за филма „Moonlight“.

В категорията за късометражна анимация „Piper“ на „Пиксар“ победи „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев – първият български режисьор с номинация за престижните статуетки.

Асгар Фархади – иранският режисьор, който отказа да дойде на церемонията заради забраната на Доналд Тръмп, получи втори чуждоезичен „Оскар“ за филма The Salesman. Негово бе и най-критичното послание на вечерта – той нарече забраната на президента на САЩ нечовечна.

Списък с всички номинирани и наградени може да видите тук.

Снимки: Reuters

Коментирай