Свободно време

Какво никога не трябва да споделяте?

Не разкривайте вашите амбиции и планове

06.03.2017г. / 11 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Имате работата, за която сте мечтали или може би не, открили сте любовта на живота си, не се разбирате с половинката, а може би сте спечелили от лотарията? Всеки има такива истории в своя живот. Всеки ден ни се случва нещо ново и интересно, приятно или не чак толкова.

Споделяме, говорим, но къде е границата? Кои са нещата, които е добре никога да не разкриваме? Ето някои от тях.

Не разкривайте амбициите и плановете си. Понякога идеите и плановете ни имат слаби страни. Конкурентите винаги ги използват, за да се представят по-добре. Друга възможност е че някой може да хареса идеята ви, да я „открадне“ и доразвие.

Ето защо споделяйте отчасти идеите си само с тези, от които зависи осъществяването им. Винаги има неща, които е добре да запазите за себе си до финала.

Не споделяйте всичките си добродетели. Да проявявате щедрост, да помагате на нуждаещ се е великодушие. Но най-голямата добродетел се крие в това да направите нещо добро за някого, без да очаквате нещо в замяна или публична признателност.

Помислете когато правите добро защо го правите – от алтруизъм или защото искате да привлечете вниманието към себе си. Има разлика!

Не разкривайте вашето благосъстояние. Обичате лукса, пътуванията, а може би сте материално доста добре, но не парадирате със семейното състояние. Дори и най-близките ви приятели и роднини не бива да знаят подробности за благата ви.

Парите развалят взаимоотношенията. Много хора, без значение дали са по-зле или по-добре материално от вас, ще проявяват завист към благосъстоянието ви. Трудно е да се обясни, но това е заложено в човешката природа. Ето защо запазете тази информация за себе си.

Не споделяйте тайни на семейството ви. Всеки има трудни моменти в брака, във взаимоотношенията с децата, роднините. Колкото по-малко разкривате за семейството си, толкова по-силни ще бъдете.

Не само защото постоянното оплакване прави трудно преодоляването на проблемите, но защото хората обичат да говорят, да споделят чужди истории и дори да се възползват от слабостите на другите.

Свързани статии

Не разкривайте начина си на живот. Не само роднини, но и колеги, приятели ще искат да научат повече за начина ви на живот. За вас може да е страхотно да прекарвате свободното време пред телевизора, да мързелувате с книга в ръка, да пътешествате, да купонясвате и т. н. Това е вашият начин на живот. Често той няма да бъде разбран от другите. Те ще ви критикуват скрито или явно. Ето защо не разкривайте вашия свят напълно, това по-скоро ще ви навреди, отколкото да ви донесе ползи.

Не разкривайте вашия дневник. Пред никого! Това е вашето лично пространство. Дневниците крият много тайни за същността на човека, за неговите желания. Тайните трябва да си останат между страниците и то само за вас. Няма как да сте сигурни, че някой няма да злоупотреби с тях и да наруши хармонията в живота ви.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати