Свободно време

14 любопитни факта за ядките

Знаете ли, че... ореховите ядки са най-старата храна, добивана от дърво, позната на човечеството?

11.04.2017г. / 14 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За ядките знаем, че съдържат полезни мазнини. Знаем също, че трябва да ги включваме по-често в ежедневното си меню, ако искаме да си набавим здравословни хранителни вещества.

Но със сигурност не знаем много за тях. За да се запознаете отблизо с разнообразието и качествата на ядките сме ви подготвили някои любопитни факти за тях в рубриката „Знаете ли, че...?

1. Орехите са най-старата храна, позната на човечеството, добивана от дърво. Прачовеците са яли орехи още преди Христа, по-точно 10 хиляди години преди новата ера.

2. Макадамията никога не се бере, а се събира от земята след като падне. Тази ядка има най-трудната за чупене черупка, за счупването на която е нужно налягане от над 20 бара.

3. Черупката на кашуто е отровна и не може да се яде. Опасно е дори да се пипат сурови ядки кашу. Растението, на което расте кашуто е от семейството на отровния бръшлян. Ето защо кашуто се консумира след обработка.

4. В Иран наричат шамфъстъка „усмихнатата ядка“, а в Китай – „щастливата ядка“.

5. Бадемите са това, което са, благодарение на пчелите. Всъщност, бадемите не могат да пораснат и узреят сами. Нужни са им пчелите, за да ги опрашат.

6. Бразилските ядки са много специални. Те изискват специфичен вид пчели, които да ги опрашат. Освен това са необходими между 10 и 30 години на бразилския орех, за да достигне зрелост.

7. Американците харчат около 800 милиона долара за фъстъчено масло на година. Това прави фъстъците любимата ядка на Америка. Дори има няколко града, кръстени на фъстъците.

8. Всъщност, фъстъците дори не са ядки, а бобови растения.

Свързани статии

9. Древните гърци вярвали, че лешниците могат да лекуват различни видове кашлица и дори косопад.

10. Бадемите имат много дълъг живот след като бъдат обрани. Могат да се съхраняват до 2 години и това се дължи на факта, че са много богати на витамин Е.

11. Шамфъстъкът всъщност е семе на растение, подобно на гроздето.

12. И кашуто е плод.

13. Кестените съдържат много големи количества витамин С.

14. Макадамията е отровна за кучетата.

Снимки: iStock

Коментирай