Свободно време

"Цирк дьо Солей" смая българската публика със спектакъла "Варекай"

Пищното шоу съчетава сложна акробатика, хореография и митични истории

27.05.2017г. / 13 13ч.
Илияна Николова
"Цирк дьо Солей" смая българската публика със спектакъла "Варекай"

На 26 май в столичната Арена Армеец публиката посрещна с възхищение премиерата на грандиозното шоу на „Цирк дьо Солей“ – „Варекай“. Почитателите на акробатичното цирково изкуство ще имат възможността да се насладят на шоуто  и на предстоящите 3 представления на 27 и 28 май. 

Но „Varekai” не е просто акробатично шоу, то е нещо много повече – невероятно, спиращо дъха съчетание от грация, изящен танц, музика и песни на живо, възхитителна хореография и, разбира се, сложна акробатика, каквато само най-добрите циркови артисти могат да предложат на публиката. Шоуто е подплатено с доза хумор и забавна клоунада със закачки на български език. 

Думата Varekai означава „където и да е“ на езика на циганите. С този спектакъл „Цирк дьо Солей“ отдава огромна почит към древното цирково изкуство и номадската душа на артиста, обикалящ целия свят, за да радва хората. 

Този неспирен пътешественически дух отвежда публиката в мистичната гора на върха на един вулкан, където се крие необикновен свят – светът, в който всичко е възможно, наречен Варекай. Сюжетът пресъздава мита за Икар. Спектакълът започва със спускането на самотен мъж от небето, посрещнат от митични същества, горски духчета, таласъми от блатото, фантастични създания, обитатели на омагьосаната гора. 



Там Икар среща грациозна и нежна горска фея, в която се влюбва. Тя се превръща в истинска жена, а пътуването им през магическата гора е изпълнено с приключения, тайнства и нечувани чудеса. 

Шоуто е разделено в два сегмента с 20-минутен антракт. Дори за миг публиката няма време да отвърне поглед от сцената, защото през цялото време пищният спектакъл я държи в напрежение със сложните хореографии и акробатични съчетания.

Артистите не носят предпазни въжета, а прелитащите им над главите на публиката съчетания карат сърцето да тупти ускорено. 

В програмата са включени изпълнения на трапец, енергични танци, акробатика на земя и в специални съоръжения, елементи от източни бойни изкуства, феерични въздушни съчетания на ръба на човешките възможности. 

Режисьор и създател на спектакъла е Доминик Шампейн, работил по няколко популярни продукции на „Цирк дьо Солей“. Уникалните костюми са дело на известната дизайнерка Ейко Ишиока, отличена с „Оскар“ за култовия филм „Дракула“ на Франсис Форд Копола. 

Премиерата на “Varekai” е в Монреал през април 2002 година. С началото на новото световно турне на спектакъла през 2014 из големите световни арени, “Варекай“ омагьосва над 10 милиона зрители в повече от 23 държави в цял свят. 

Фантастичният декор на шоуто заедно с екипа и повече от 50 артисти и музиканти от различни държави пътува в 25 тира, за да смае жадната за зрелище публика. 

Снимки: булфото

Коментирай