Свободно време

5 вида памет, които всеки човек притежава

За какво служат те

29.09.2017г. / 16 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Паметта е една от най-важните способности на мозъка. Тя е сложен механизъм, делящ се на различни компоненти.

Паметта не е едно цяло, а е разделена на различни видове. Всеки от тях има специфично предназначение, за да можем да се справяме с всяко ежедневно предизвикателство в живота.

Кои са основните видове памет и за какво са необходими те?

Краткосрочна памет

Краткосрочната памет е временна. Тя има нисък капацитет и ви помага да запомните най-много до 7 единици информация, които нямат нищо общо помежду си, например, цифри, букви, места.

Какво убива мозъка?

Краткосрочната памет е необходима, за да можем да правим нещо, докато говорим и това да не ни пречи на едновременните действия, които извършваме.

Епизодична памет

Епизодичната памет има за цел да ви помага да помните определени събития. Спомняте си емоции, приятни моменти, рождени дни, празници, но не и пълните подробности за тях. Най-често специалните събития от живота биват съхранявани в епизодичната памет. С течение на времето ще ви е все по-трудно да си спомните подробности около тях, а ще се сещате за открояващите се моменти.

Дългосрочна памет

Всички факти, всичко, което сте се научили да правите в живота си заедно с всички изненадващи неща, които дори вие не подозирате, че помните, се съхраняват в дългосрочната памет.

Омега-3 не помага на мозъка

Тя е своеобразен архив на живота. За нея мозъкът отделя най-много пространство. Но тъй като е невъзможно всяко събитие и подробност в живота да се помнят, дългосрочната памет е и тази, която най-често бива претоварена.

Свързани статии

Семантична памет

Семантичната памет има за цел да съхранява конкретни факти, концепции, както и речника от думи, с който разполагаме. Този тип памет ни позволява да отговаряме бързо на трайно запомнени знания, например коя е столицата на Италия. Интересното при този вид памет е, че не помним откъде знаем фактите, но сме сигурни, че ги знаем.

Процедурна памет

В процедурната памет се съхраняват всички умения, които сме придобили с течение на времето, включително физически и психически.

Към тях спадат карането на колело, шофирането, плуването, знанията, ползването на клавиатура, автоматичното и несъзнателно движение на тялото в определени ситуации, четенето, писането.

Тези умения не се губят освен при травма в определени зони на мозъка.

Коментирай
Свободно време