Свободно време

Съществуват 5 основни вида гняв

Кои са те

14.10.2017г. / 07 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки човек се ядосва. Гневът е, може би, едно от най-човешките състояния и чувства, присъщи за всяко същество с разсъдък. Гневят се дори и животните.

При хората обаче се наблюдават определени видове гняв. Те определят до голяма степен цялостната личност и характера.

Съществуват 5 основни вида гняв. Към кой вид спада вашият гняв, вижте сами.

1. Експлозивен гняв.

Хората, често наричани кибритлии, спадат към този тип гняв. Те се вбесяват за части от секундата. Характерно за тях е, че се ядосват за маловажни неща. Могат да се подпалят за нещо несъществено, но едновременно с това да изкрещят „Ще скъсаме, ако продължаваш да разхвърляш стаята!“, например.

Ревността – как да я преодолеем

Как да се овладява този гняв

2. Самонараняване.

Някои хора обичат да играят жертвата. Дори да са виновни, те започват да вменяват вината в опонента си. „Вината е моя, но ти не ме подкрепяш. Не ме разбираш. Аз съм ужасна съпруга. Винаги се старая, а ти не ме оценяваш.“ Подобни излияния и манипулации са характерни точно за този тип тих и манипулативен вид гняв.

Как да се справите с този тип гняв: научете се да заемате позиция. Конфронтирайте се, когато трябва. Изразявайте мнение, когато е необходимо. Не се правете на жертва, освен ако наистина сте жертва.

3. Избягване.

Някои хора показват гнева си пасивно като избягват конфронтациите. Те казват, че всичко е наред, че са добре, че няма никакъв проблем, а всъщност това не е истина. Те с радост избягват всякакво раздразнение и се правят, че нищо не се е случило. Таят гнева в себе си, само и само да не сринат репутацията си.

Този тип гняв е жестоко разрушителен, защото всяка негативна емоция, която се преглъща, разболява. Тези хора с времето стават лабилни, раздразнителни, депресирани, дълбоко раними.

Как да се справите с този тип гняв: запитайте се наистина ли сте добре. Какво ще се случи, ако назовете проблемите с истинските им имена. Дори животът ви да се промени тотално, дори да се преобърне на 180 градуса, ще сте се изправили пред страховете си. Ще се почувствате много по-добре.

Гневът – най-лошата болест

Свързани статии

4. Сарказъм.

Саркастичният подход към проблемите не ги решава, а само ги задълбочава. Предизвиква гняв у човека, към когото са отправени ироничните подмятания и подигравателното обрисуване на проблемите и ситуациите.

Хората, които подхождат саркастично към гнева обикновено са несигурни и крият несигурността си зад иронията.

Как да се справите с този тип гняв: сарказмът е пасивно-агресивна комуникация. За да се справите с гнева си, опитайте се да намерите точните думи, с които да се изразите. Те трябва да са искрени и реално да обрисуват проблемите, а не да ги иронизират.

5. Пасивно-агресивен.

Пасивно-агресивният тип гняв е нито активен, нито страдалчески. Той е някъде по средата. Хората, гневящи се по този начин, не обичат конфронтацията, но са и нащрек непрекъснато да не би случайно да ги нападнете. Тези хора живеят живота си мълчаливо, дори да не са доволни от него. Примиряват се, но обичат да натякват всяка грешка на партньорите си.

Как да се справите с този тип гняв: дайте си позволение да се ядосвате от време на време. Отпускайте парата и неспотайвайте гневни неизказани чувства.

Коментирай