Свободно време

8 страхотни употреби на захарта

За какво още можем да я ползваме

13.10.2017г. / 12 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Захарта е считана за вредна, особено в големи количества. Тя е враг на тънката талия, повишава риска от диабет и възпаления в организма. Не е препоръчително да се злоупотребява с нея.

Препоръчително е обаче да използвате захар в много други случаи. Тя има редица алтернативни употреби, полезни в ежедневието и красотата. Кои са те?

Невероятни употреби на утайката от кафе (галерия)

При рани

Изследванията показват, че поръсването на раните със захар ускорява оздравителните процеси. Освен това тя има антибактериални свойства.

Скраб за устни

Устните имат нужда от ексфолиране, за да са меки и нежни. Захарта е идеална за тази цел. Просто я смесете с малко вода и втрийте в устните за няколко минути. Тя ще премахне мъртвите клетки от кожата.

Скраб за лице срещу черни точки

Смесете 1 чаена лъжица захар, 1 чаена лъжица оризово брашно и 1 супена лъжица прясно мляко. Втрийте получената паста в зоните на лицето, засегнати от черни точки.

Скраб за тяло

Смесете зехтин със захар, така че пропорцията да е в полза на захарта. Разтрийте цялото тяло, предварително навлажнено под душа.

Скраб за пети и стъпала

Стъпалата и грубите пети стават отново меки с помощта на захарта. Смесете ½ чаша захар с 3-4 стръка листенца от прясна мента и 4-5 капки ментово масло. Втривайте силно с кръгообразни движения в целите стъпала, които предварително сте накиснали в топла вода, за да омекнат.

Многобройните употреби на лимона в дома

За премахване на петна

Захарта е полезна и в отстраняването на петна по дрехите. Втрийте мокра захар в замърсяванията, изчакайте да подейства, след това изперете с препарат за пране.

Премахва и петната по съдовете

Съдовете за хранене и чашите се зацапват с времето и използването. Това важи най-вече за белите порцеланови сервизи, които пожълтяват от различни храни и напитки. Разтриването им със захар обаче връща блясъка и белотата.

Удължава живота на откъснатите растения

Щипка захар към водата във вазата ще помогне на букета прекрасни цветя, които сте получили, да удължи живота си с няколко дни. Захарта има свойството да подхранва и освежава растенията.

Коментирай