Свободно време

10 странни любопитни факта, които звучат невероятно

Всичко, което ни заобикаля и самите ние сме част от тези необичайни факти

27.10.2017г. / 09 55ч.
Илияна Николова
Снимка: brightside

Снимка: brightside

Светът около нас е пълен с изненади и странни факти. За някои от тях изобщо не си даваме сметка, въпреки че са част от ежедневието ни.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще провокираме съзнанието ви с някои много интересни факти, които много от вас биха обявили за фалшиви, защото звучат твърде невероятно.

1. 9 от 10 човека изпитват синдрома на фантомната вибрация.

Почти всеки от вас е имал усещането, че телефонът му вибрира в джоба, но като го погледнете – няма пропуснато известие. Феноменът е изследван и доказан. Той е по-често срещан, отколкото си мислите и не се случва само на вас.

Хю Хефнър: Животът е твърде кратък, за да изживяваш чужда мечта

2. Айфонът е много по-мощен от компютрите на НАСА, изчислявали полета до Луната.

Първият Айфон, който е бил пуснат на пазара е по-мощен от компютрите, използвани през 1969 година от НАСА за осъществяване на пътуването до Луната.

3. Вендинг машините убиват повече хора от акулите.

Статистически, автоматите за храна и напитки причиняват най-малко 2 смъртни случая на година заради зарази с бактерии. Средностатистически на година загива 1 човек от нападение на акула.

4. Индийските съпруги притежават 11% от златото по света.

Носенето на пищни златни бижута е част от културата на Индия. Тя е най-големият консуматор на злато в света. Индийските жени от заможни семейства притежават приблизително 18 хиляди тона злато, което прави повече от златните резерви на САЩ, Швейцария и Германия взети заедно.

5. В Китай не можете да се преродите, ако не поискате законно разрешение от правителството преди това.

6. Университетът в Оксфорд е по-стар от Империята на ацтеките.

Оксфордският университет е основан през 1096 година, докато писмените източници за възникването на Империята на ацтеките сочат 1325 година за нейно начало.

Знаете ли, че... хората и бананите си приличат по ДНК?

7. Когато сте засрамени или развълнувани, стомахът ви почервенява подобно на бузите.

Изчервяването на бузите и лицето се дължи на рязко повишаване на адреналина в кръвта. Той стимулира кръвообращението, което причинява поруменяване на определени части на тялото. Изследванията показват, че стомахът също почервенява, ако бъде погледнат в момента на стресовата ситуация.

8. Площта на белите дробове е колкото на тристаен апартамент.

Разгърнатата площ на белия дроб на човек е приблизително 75 квадратни метра. Впечатляващо, като се има предвид в колко малък гръден кош е побран.

9. Охлювът има повече зъби от акулата.

В зависимост от какъв вид точно е акулата, тя притежава между 180 и 400 зъба. Въпреки че тя е един от най-свирепите хищници на океаните, охлювът я превъзхожда по брой зъби. Различните видове охлюви имат средно между 12 и 20 хиляди зъба, подредени в редици.

10. Хората могат да имат червени очи.

Не е нужно да са вампири, за да имат червени очи. Както животните, така и хората могат да страдат от рядката аномалия албинизъм. При нея не се произвежда достатъчно меланин, в резултат на което не се произвежда достатъчно пигмент за косата, очите и кожата. В зависимост от вида албинизъм червените кръвоносни съдове в задната част на окото могат да изглеждат червени на дневна светлина. Състоянието е много рядко за разлика от животните албиноси, които по-често са с червени очи.

Коментирай