Свободно време

4-те черти на лицето, които хората забелязват първо

Научно изследване констатира

26.01.2018г. / 12 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Казват, че първото, което се забелязва в лицето на човек, са очите. Други пък се притесняват да не би събеседникът им да се вгледа в стърчащия им нос или пък щръкнали уши.

Няма място за притеснения. Научно потвърдено е кои черти на лицето се забелязват най-напред при първа среща и те са съвсем различни от общоприетите.

Оказва се, че основните компоненти за възприятието на лицето на човек са четири.

Според психолога Лесли Зебровиц от Университета Брандис, тези черти не са нито очите, нито носът, нито формата на брадичката.

Изследванията на Зебровиц и неговия екип, наскоро публикувани в списание Current Direction in Psychological Science констатират, че първите впечатления от лицето на други хора са свързани с 4 определени компонента: бебешко лице, степен на познание на лицето (фамилиарност), физическо състояние на лицето и емоционална прилика.

Какво издават веждите за характера ви?

До тези критерии изследователите стигат след като проучили как реагират мозъците на хора, виждащи лицата на други непознати личности.

Свързани статии

Понятието „бебешко лице“ описва хората с големи очи, къси брадички, кръгли лица, големи чела. Според учените, тези хора карат околните да се отнасят с тях по-любезно и състрадателно, както към дете или по-млад човек.

Познатото (фамилиарно) лице пък също е предпоставка за това човек да бъде възприет инстинктивно като интелигентен, способен, привлекателен.

Част от първото впечатление е също в какво състояние е лицето, дали е стегнато, сбръчкано, преждевременно остаряло или пък с прекрасна опъната кожа. Любопитно е, че хората възприемат лицата на непознатите и по този признак.

Как рисунките показват чувствата и чертите на характера ни?

Емоционалната прилика се базира на положителните емоции, които изражението на човек предизвиква у събеседника си. За разлика от останалите 3 черти на възприятието, които не могат да се променят и контролират, можете да отработите емоционалната си прилика. Използвайте я като част от езика на тялото, която да ви помага за изграждане на първосигнално доверие при среща с непознати или запознанство.

Коментирай