Любовта не е само за 20-годишните

„Моят мъж, пенсионерът“ – Роза Шмит

2018-02-10 07:15:00 | Аз жената

В навечерието на Деня на св. Валентин книжарниците се изпълват със стихосбирки, приютили първите трепети от любовта на известни и не толкова известни поети, с романи за „пеперуди в стомаха“, първи целувки, последващи недоразумения, романи за перипетиите на влюбени, завършващи с щастлив „Сватбен марш“... Но какво става с любовта 40 години след хепиенда със „Сватбения марш“.

Дали е хепи, дали е енд? Способни ли са хората, преживели заедно десетилетия, все още да имат съвместни щастливи преживявания, да се вълнуват от съдбата на другия, да ревнуват... Остава ли лудостта на влюбването, или е възможно да премине в друго, не лудо, но затова пък трайно, дълбоко, дори неосъзнавано чувство – обичта.

В необичайна форма – дневникът на една съпруга с 39-годишен стаж, изписан с хумор и изпълнен с комични ситуации, книгата „Моят мъж, пенсионерът“ на Роза Шмит (името е псевдоним) разглежда ежедневието на една такава двойка, ежедневие с поизбледнели от времето емоции и с натрупани раздразнения и недоволства. Но появата на неочаквани, застрашаващи обстоятелства показва, че емоциите не са мъртви.

Всяка година хиляди мъже излизат в пенсия. И – както всички си мислят – прекарват времето си в обикаляне на супермаркетите за стоки на промоция или в задушевни мъжки карета на карти.

Но действителността – както почти винаги в живота – изглежда другояче.

Хиляди жени, без да са подготвени, получават вкъщи по един мъж – и то на пълен присъствен ден. И не знаят какво да правят с него.

Това се случва и на г-жа Роза Шмит. Но тя скоро се окопитва и започва сама да търси занимания за бездейния си пенсионер или да канализира безцелните му мисли. Нейния устрем не може да спре дори предупреждението на леля Лоти:

„Внимавай, на мъж след шейсетте вяра не хващай!“. А леля Лоти не е вчерашна – на нейните 85 години нежните чувства още не са ѝ чужди! И май се оказва права – събитията излизат извън планувания от Роза ход и след десетилетен брак ѝ се налага да се запознае с чувството ревност. И разбира колко обича всъщност своя мъж, пенсионера...

На книжния пазар от 1 февруари 2018 г.
Превод: проф. Борис Парашкевов
Редактор: Василка Ванчева
Обем: 256 стр.
Издателство: Емас
ISBN: 978-951-357-369-1
Корична цена: 14,90 лв.