Свободно време

Забранени въпроси по време на интервю за работа

Не ги задавайте, за да не направите лошо впечатление

26.02.2018г. / 12 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Интервюто за работа е първият препъникамък при търсене на работа, но то може да е и моментът, в който вие вадите печелившата карта. Всичко зависи от вас. Ако обмисляте всеки свой ход, дума и жест, ще имате много по-големи шансове да спечелите работното място, за което кандидатствате.

За да направите добро професионално и личностно впечатление, не трябва да задавате някои въпроси на интервюиращия. Кои са те?

„Какво е заплащането? Има ли някакви допълнителни облаги? Право на колко отпуск имам?“

Всички тези въпроси реално са важни. Те вълнуват кандидатите, защото все пак заплатата е най-мотивиращият фактор за един човек.

Най-често срещаните въпроси на интервю за работа

Но ще стигнете и дотам. Просто не бързайте с тези въпроси така грубо още в самото начало на интервюто или веднага след като интервюиращият ви е попитал дали имате нещо да попитате.

Ако зададете най-напред тези въпроси, под тях ще прозре единствено стремежа ви към получаване на повече лични облаги, отколкото желание за професионално развитие и принос към фирмата.

„Работното време плаващо ли е? Мога ли да идвам по-рано, за да си тръгвам по-рано?“

Няма работодател, на когото да допаднат тези въпроси. Те подсказват единствено желание за лично облагодетелстване. Инстинктивно и професионално знаят, че на такива хора не може да се разчита. Затова и вероятно няма да се спрат на вашата кандидатура.

Свързани статии

„Колко голяма е компанията ви? Кои са конкурентите ви?“

Едно от най-важните правила за бизнес етикет е да проучвате предварително фирмите, в които кандидатствате за работа. Изключително непрофесионално е да задавате тези въпроси на самото интервю. Трябвало е да се запознаете с тази информация преди да отидете на разговор с представител на компанията.

Какво прави най-лошо впечатление на интервю за работа?

„След колко време приблизително служителите получават повишение?“

Лош признак на кариеризъм, който никой работодател не би одобрил. Ако е толкова важно да бъдете повишени, защо кандидатствате за по-ниска позиция? Човек се самоопределя като способен за повече с такъв въпрос, който обаче издава некомпетентност в реалността.

Да не попитате нищо

Ако не зададете никакъв въпрос на интервю за работа ще направите възможно най-лошото впечатление. Това би означавало, че изобщо не се интересувате от фирмата, длъжността или професионалното усъвършенстване, а искате просто да си намерите работа ей така.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Кака Сийка ( преди 6 години )
Моля? Аз да не съм ***! Работодателите взеха да се имат нещо много на сериозно. Ще питам и оттакък ще мина....Къде се намират? Да не са богопомазани? И за да не се пита ТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА КАЖАТ УСЛОВИЯТА...И КАТО НЕ МИ ОТЪРВА-МНОГО МУ ЗДРАВЕ. Крайно време е да се знае,че ЧОВЕШКИЯТ РЕСУРС Е НАЙ-ВАЖНИЯТ-всички други ресурси без него са мъртви. Ама те значителна част от работодателите си нямат понятие от мениджмънт и са обикновени кокошкари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Кандидат ( преди 6 години )
Хубава статия. Само, че щеше да е в пъти по-полезна да бяхте казали какво аджеба трябва да питаме. Плюс това нали се сещате колко хора ще си кажат да бе те ще ми кажат. Пък и всеки индивидуално ще направи своя избор. Аз лично бих задал поне един от изброените "забранени" въпроси. Аз съм отишъл да продавам своя труд и всякаква ддуга интерпретация е лицемерие. Поздрав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време