Забранени въпроси по време на интервю за работа

Не ги задавайте, за да не направите лошо впечатление

2018-02-26 12:26:00 | Илияна Николова

Интервюто за работа е първият препъникамък при търсене на работа, но то може да е и моментът, в който вие вадите печелившата карта. Всичко зависи от вас. Ако обмисляте всеки свой ход, дума и жест, ще имате много по-големи шансове да спечелите работното място, за което кандидатствате.

За да направите добро професионално и личностно впечатление, не трябва да задавате някои въпроси на интервюиращия. Кои са те?

„Какво е заплащането? Има ли някакви допълнителни облаги? Право на колко отпуск имам?“

Всички тези въпроси реално са важни. Те вълнуват кандидатите, защото все пак заплатата е най-мотивиращият фактор за един човек.

Най-често срещаните въпроси на интервю за работа

Но ще стигнете и дотам. Просто не бързайте с тези въпроси така грубо още в самото начало на интервюто или веднага след като интервюиращият ви е попитал дали имате нещо да попитате.

Ако зададете най-напред тези въпроси, под тях ще прозре единствено стремежа ви към получаване на повече лични облаги, отколкото желание за професионално развитие и принос към фирмата.

„Работното време плаващо ли е? Мога ли да идвам по-рано, за да си тръгвам по-рано?“

Няма работодател, на когото да допаднат тези въпроси. Те подсказват единствено желание за лично облагодетелстване. Инстинктивно и професионално знаят, че на такива хора не може да се разчита. Затова и вероятно няма да се спрат на вашата кандидатура.

Още по темата

„Колко голяма е компанията ви? Кои са конкурентите ви?“

Едно от най-важните правила за бизнес етикет е да проучвате предварително фирмите, в които кандидатствате за работа. Изключително непрофесионално е да задавате тези въпроси на самото интервю. Трябвало е да се запознаете с тази информация преди да отидете на разговор с представител на компанията.

Какво прави най-лошо впечатление на интервю за работа?

„След колко време приблизително служителите получават повишение?“

Лош признак на кариеризъм, който никой работодател не би одобрил. Ако е толкова важно да бъдете повишени, защо кандидатствате за по-ниска позиция? Човек се самоопределя като способен за повече с такъв въпрос, който обаче издава некомпетентност в реалността.

Да не попитате нищо

Ако не зададете никакъв въпрос на интервю за работа ще направите възможно най-лошото впечатление. Това би означавало, че изобщо не се интересувате от фирмата, длъжността или професионалното усъвършенстване, а искате просто да си намерите работа ей така.