Свободно време

6 признака, че израствате като личност

Зрелостта идва почти неусетно

12.03.2018г. / 10 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да пораснеш невинаги е лесно. След порастването идва съзряването, което е по-бавен и неусетен процес. Много хора се чувстват като деца или юноши дълго след като реално са навлезли във зряла възраст или около 30 години.

Всеки човек узрява по различно време. Някои съзряват и преди 30-тата си годишнина, защото животът и опитът ги е довел до този етап по-рано. Други пък изостават с емоционалното си израстване. Така че, израстването невинаги е свързано с възрастта.

15 признака, че сте свръхчувствителна личност

Но определено има няколко признака, които подсказват, че за добро или лошо вие растете, съзрявате и помъдрявате като истински възрастен.

Не сте доволни от живота, който водите

Не разбирайте погрешно този признак. Той не означава, че всеки възрастен е нещастен заради живота си, напротив. Зрелите хора са недоволни от нещата, които не са успели да постигнат, но продължават да се опитват. Не са доволни от връзките си, но продължават да търсят точния партньор, с когото да създадат семейство.

Просто на предходните етапи от живота си човек не си дава сметка за истински важните неща в живота, затова и се чувства щастлив с малкото, което има. От друга страна, зрелите хора започват да изискват повече от живота и от себе си.

Социалният ви кръг намалява

Времето на големите компании и  лудите купони е отминало. Започнали сте да проявявате все по-малка търпимост към хората, които не ви носят никакво емоционално богатство. Избягвате ненужните контакти. Не понасяте излишните общи разговори. Имате нужда от малко, но истински приятели.

Научавате се да казвате „не“

Младостта е невероятен феномен. Тогава човек се лута, търси себе си, преминавайки през много и различни роли, които обаче не са неговите. През този период на търсене е много по-трудно човек да отказва, тъй като самият той не знае какво точно иска. С времето и натрупания опит обаче приоритетите се избистрят, а заедно с тях и причините, поради които да започнем да отказваме нещата, които не ни допадат във всеки един аспект от живота.

Свързани статии

Страх ви е от провал

Всеки човек го е страх, но младостта дава неподозирани криле. Тогава не знаем какво ни очаква и се поддаваме на порива на неизвестното и романтично-идеалистичното. Когато започнем да съзряваме емоционално започваме и да осъзнаваме всички причини, заради които имаме основание да се страхуваме.

10 отличителни черти на креативните хора

Прекарвате повече време насаме 

Колкото по-зрял е човек, толкова по-добре започва да се чувства сам със себе си. Повечето млади хора не обичат самотата, защото не знаят какво да правят с нея. Докато емоционално зрелите обичат просто да се отпуснат в компанията си и да се разтоварят, както им харесва.

Прекарвате по-малко време в социалните мрежи

Зрелостта не означава непременно откъсване от новостите в комуникацията, които предлагат социалните мрежи. На този етап просто този вид контактуване не ви задоволява пълноценно, както истинското общуване.

Коментирай
Свободно време