Свободно време

Забавни факти, които ще ви изумят

През живота си човек среща около 16 убийци, без да знае

09.04.2018г. / 07 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Светът край нас постоянно ни изумява. Всеки ден научаваме нещо ново, за което дори не сме подозирали, че съществува, че се случва като процес. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че?“ споделяме някои невероятни факти.

Не можете да усетите никакви миризми, докато спите.

Ако една жена по време на бременност получи увреждане на вътрешните ѝ органи, бебето „изпраща“ стволовите клетки на увреденото място, за да ускори лечебния процес.

Всеки ден сърцето ни произвежда достатъчно енергия за около 30 километра пътуване с камион, а мозъкът произвежда достатъчно енергия, за да свети крушка от 10 вата.

Повечето хора нямат представа, че светофарите всъщност са много по-големи, отколкото изглеждат, а линиите по пътя са много по-дебели, отколкото ги виждат. Има обяснение за това явление, наречено възприятие на размера.

Кислородът е необходим на хората да живеят, но също така окислява клетките, което води до стареене.

През живота си човек среща около 16 убийци, без да знае.

С помощта на вашата ръка може да разберете определени градуси от математиката. Разтворете пръстите си колкото е възможно повече и поставете дланта си върху повърхността, под ъгъла, който искате да измерите. Малкият пръст трябва да лежи отдолу и представлява 0 °. Ъгълът между палеца и малкия пръст е 90 °, ъглите между пръста и другите пръсти са съответно 30 °, 45 ° и 60 °.

Човекът, който седи най-близо до вас отляво, е най-далече от вас отдясно.

Възрастта ви в години е само броят кръгове, които сте направили около слънцето.

През 1991 г. социологът Скот Фелд преброява средния брой приятели, които един човек има, и го сравнява с броя на приятелите на приятелите на този човек. Второто число винаги е било по-голямо от първото, което означава, че вашите приятели винаги имат повече приятели, отколкото вие. Парадоксът на приятелството.

Хората, които са родени през 90-те години, са живели в две хилядолетия, два века и три десетилетия и то преди да навършат 30. 

Свързани статии

Има цветове, които мозъкът ни не може да си представи. Те се състоят от нюанси, които се компенсират един от друг в човешкото око, например червено-зелено или жълто-синьо. Ако някой ви каже да си представите жълто-синия цвят, ще помислите за зелено, докато всъщност има цвят, който съществува едновременно в жълто и синьо, но не можем да си го представим.

До навършването си на 60-годишна възраст ще загубите половината от вкусовите си рецептори и възможността да направите ясна разлика между сладки, солени, кисели и горчиви храни и напитки.

Коментирай