Свободно време

10 правила за дълголетие

Как да направите живота си по-щастлив и дълъг

11.04.2018г. / 12 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Често не се замисляме за вредните неща, които сами си причиняваме. Приемаме живота и здравето за даденост, а когато настъпи кризисен момент и сме изправени пред предизвикателство, понякога е късно.

Мечтаем за дълголетие, обичаме живота си, но ежедневно правим грешки, които скъсяват живота и влошават здравето.

5 лоши навика, които да отстраните за здраве и дълголетие

Следвайте някои базови правила за здравословен начин на живот, които повишават продължителността на живота и дават възможност да се радвате на щастливите моменти.

1. Спрете пушенето.

Не е нужно да обясняваме защо трябва да го направите. Всеки знае какви вреди причинява то на здравето. Ако спрете пушенето със сигурност ще удължите живота си и ще се чувствате по-добре.

2. Упражнявайте се всеки ден.

Упражненията по 30 минути на ден дават енергия и въздействат положително на абсолютно всеки орган и система в тялото. Не го лишавайте от тези здравословни ползи. Освен това ще се чувствате прекрасно и ще сте във форма.

3. Яжте плодове и зеленчуци.

Плодовете и зеленчуците са полезни, дават необходими витамини, минерали и фибри на организма.

4. Преглеждайте се регулярно.

Не пропускайте скрининги и контролни прегледи. Правете необходимите изследвания през 6 месеца или 1 година. Не отлагайте, защото профилактиката удължава живота и помага за навременното хващане на редица опасни здравословни проблеми.

5. Направете съня свой приоритет.

Това е важно за всички възрасти, независимо на колко години са. Натовареното ежедневие на работещите хора, хората, грижещи се за семействата и децата си, изобщо всички, намиращи се в динамичното модерно ежедневие, страдат от известна липса на сън. Някои повече, други по-малко.

Здраве и дълголетие с помощта на мед и канела

За да се постараете да си осигурите дълголетие, взимайте си необходимата доза сън всеки ден и всяка нощ.

6. Питайте лекаря си за ниски дози аспирин.

Редица изследвания показват, че терапията с ниски дози аспирин предотвратява инсулт, инфаркт и други сърдечносъдови инциденти. Ако той сметне, че сте в някоя от тези рискови групи, поговорете за предпазните мерки, които трябва да вземете.

Свързани статии

7. Винаги знайте стойностите на кръвното си налягане.

Няма значение дали сте хипертоник, хипотоник или не страдате от смущения в кръвното налягане. Добре е да го измервате регулярно, за да проследите за изменения и потенциални заболявания.

8. Поддържайте контакти.

Социалните контакти помагат на човек да живее по-дълго, защото дават възможност за подобряване на цялостното светоусещане. Срещайте се по-често с приятели, смейте се и се чувствайте добре. Това повишава серотонина и удължава живота.

9. Не консумирайте трансмазнини и хидрогенирани мазнини.

Те не са полезни по нито един параграф, напротив – намаляват средната продължителност на живота поради влошаване на сърдечносъдовото здраве и създаване на условия за развитие на различни заболявания.

10. Потърсете помощ за депресията.

Много хора страдат от депресия в различни форми без да го осъзнават. Депресията е сериозно състояние, дори заболяване, което трудно се овладява и лекува, ако не се потърси помощ от близки и специалисти. Контролирането и лечението ѝ е добра крачка напред към дълголетието и щастливия начин на живот.

Коментирай