Свободно време

На какви уроци ни учи загубата на работа

Че наистина е шанс да опитаме нещо ново и по-добро

18.05.2018г. / 11 52ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Да загубиш работа е житейско предизвикателство, което се е случвало на почти всеки човек в някакъв момент. Болезнено е, носи ни огромно разочарование и огорчение, но също така е шанс да разберем повече нови неща за себе си, за желанията си, за възможностите си и защо не да ги разширим повече.

В такава ситуация понякога се парализираме от страх от неизвестното и дали ще успеем да намерим бързо нова професионална възможност. Важно е да запазите самообладание и да не се отдавате на униние и депресия. Колкото и тежко да е, помнете, че винаги има начин да се продължи напред. А и това житейско изпитание ни дава шанс да научим нови неща, да разширим кръгозора си и да научим ценни уроци, които ще ни бъдат от полза в бъдещето. Ето някои от тях.

По-добро бюджетиране

Колкото и да сте мислели, че се справяте с разчета на приходите и разходите ви, в такава ситуация разбирате, че е можело и да сте по-прецизни. Не е приятно да загубиш работа и да си в неизвестност какво те очаква, но точно този момент трябва да ви мобилизира и да се научите да сте по-икономични. Със сигурност има разходи, които можете да оптимизирате поне временно, за да се справите финансово при това предизвикателство. А то ще ви научи на по-ефективно и качествено бюджетиране за в бъдеще.

>> Кое е златното правило на 3-те неща <<

Учи ви да се грижите по-добре за себе си

Забързани в ежедневието и безкрайния поток от задачи, много често забравяме да отделим внимание на самите себе си. И не, това не е егоизъм, а необходимост. И точно в този момент ще успеете да го оцените и е добре да се погрижите за себе си. Това може да е времето, в което да потърсите ново занимание, което ви прави щастливи и може да ви донесе приходи.

>> Ясни признаци, че не можете да вярвате на шефа си <<

Учи, че изпитанията ни дават най-много знания

Минавайки през подобно житейско предизвикателство осъзнаваме, че сме много по-отворени за нови знания, нови умения и квалификации. Когато сигурното изчезне от живота ни, започваме да си създаваме нови правила и критерии за това какво искаме от живота. И именно в такъв момент можем да научим много нови неща, възползвайте се.

>> 20 от най-често задаваните въпроси на интервю за работа <<

Учи ни, че макар и след тежка загуба, продължаваме да стоим изправени

Една мъдра мисъл гласи, че не е важно колко пъти падаме, а колко пъти се изправяме след провала. Загубата на работа е точно това изпитание, което се опитва да ни събори, но всъщност ни помага да разберем, че сме по-силни и по-можещи.

>> 10 признака, че спешно ви трябва нова работа <<

Това е емоционална въртележка, но помага

Независимо какво е било обяснението, с което ви освобождават, дори и да казват, че проблемът не е във вас, няма как това решение да го приемете хладнокръвно. Тази въртележка от емоции, която ще ви завладее, най-вероятно ще ви донесе и много огорчение. Всички тези бушуващи емоции обаче са своеобразен път да излезете от ситуацията, защото след първоначалното сепване и разочарование, идва ред на гнева, мобилизацията и стягането. Това е вашият момент да действате и да използвате целия си потенциал, за да се развиете. Не губете надежда, съдбата обича смелите!

>> Как да успеете в работата си? >>

Коментирай