Свободно време

За първи път в ефир – червеното тефтерче на Никола Вапцаров

Отбелязваме 76 години от смъртта му

18.07.2018г. / 14 13ч.
Михаела Лазарова
За първи път в ефир – червеното тефтерче на Никола Вапцаров

Този уикенд семейното предаване „Фамилно“ ще посвети първата част от съботното си издание на 76-тата годишнина от разстрела на българския поет Никола Вапцаров – на 21 юли, от 10,30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Специални гости на водещата Деляна Маринова – Джуджи ще бъдат историкът и литературовед Катя Зографова и Бойко Младенов, организатор на Вапцаровите дни в Годеч тази година. Малко известен факт е, че след Соболевата акция Вапцаров е бил интерниран за 3-4 месеца именно в Годеч, където е бил под полицейски надзор. 
 

За първи път в телевизионния ефир ще бъде показано и емблематичното „червено тефтерче“ или т.нар „червен бележник със спирала“ на поета. Това е неговият предпоследен бележник, който съдържа стихотворения, сметки и чертежи на машини. В него най-накрая е написано стихотворението „Война“, познато и като „Врабчова сговорна дружина“.

„Това стихотворение е с два кода – единият контекст е детският, за врабчето Сивушко и лакомата стара врана, а другият е посланието към възрастните, в контекста на Втората световна война. Това доказва какъв изключителен поет е Вапцаров“, пояснява Зографова.

Не пропускайте да научите повече за живота и творчеството на емблематичния български поет Никола Вапцаров – в предаването „Фамилно“ тази събота, от 10,30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай