Свободно време

Как даването на прошка ни прави по-здрави?

Кои са здравословните ползи от това да простиш

12.03.2024г. / 14 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прошката е висша форма на човечност и философски поглед на живота. Да простиш дава огромна сила, колкото и трудно да е понякога. За много хора прошката е немислим акт, особено ако се отнася до човек, който ги е наранил дълбоко.

Истински трудно е да простиш на някого, който се държи лошо с теб непрекъснато, който проваля живота ти по всевъзможни начини и който не съжалява за стореното. Понякога изключваме такива хора от живота си, но в други случаи не можем. Ето защо прошката е от огромно значение, защото дава мир, лекува тялото и душата.

Свързани статии

Защо е важно да се научим да прощаваме искрено? Кои са най-големите ползи за тялото ни от даването на прошка?

20 истини за живота

Прошката стимулира имунната система 

Прошката има невероятно действие не само върху емоционалното състояние на тялото, но и върху физическото здраве. Актът на прощаване предизвиква отделяне на вещества, които потискат адреналина и кортизола в тялото, което стимулира имунните защити и намалява стреса. Хормоните на стреса са известни със свойството си да потискат образуването на бели кръвни клетки, които са основна градивна единица на имунната система.

Свързани статии

Подобрява взаимоотношенията

Да умееш да прощаваш искрено е от огромно значение за връзките, както интимните, така и приятелските, социалните, колегиалните. Проявяването на емпатия, разбиране към грешните постъпки на другите дава криле, които само прощаващият може да усети на гърба си. Те наистина дават свобода и помагат да живеем по-спокойно със самите себе си, както и да подобрим връзките с хората около нас.

Рецепти за Сирни заговезни (Прошка)

Подобрява съня

Когато човек се терзае от проблеми, неизказани думи или пък казаното, с което е наранил или е бил наранен, сънят страда. През нощта всички негативни мисли нахлуват в съзнанието и пречат да заспим. Надига се гняв, появява се съжаление, усещане за несправедливост.

Ако се научите да прощавате ще ви е много по-лесно да спите спокойно нощем.

Помага за възстановяване от травми 

Учени от Университета в Станфорд установяват, че прошката помага и за по-бързото оздравяване на рани и травми. Те наблюдавали хора, пострадали при различни инциденти в конфликтни зони на Северна Ирландия, както и техните семейства. Изследователите открили, че хората, които давали прошка изпитвали по-ниски нива на стрес при възстановяването, което ускорявало процеса на оздравяване.

Освен това нивата на оптимизъм, съчувствие и самочувствие на тези хора се повишили неколкократно.

20 неща, за които да благодарим на баба

Свързани статии

Подобрява сърдечносъдовото здраве 

Друго изследване, публикувано в Journal of Behavioral Medicine показва, че даването на прошка помага за намаляването на кръвното налягане. Окситоцинът (хормон на щастието), който се отделя, спомага за забавянето на сърдечния ритъм и подобряването на кръвообращението.

Свързани статии

Стимулира когнитивната функция

Способността на мозъка да запомня и класифицира нова информация, както и да борави с нея, се подобрява при хората, умеещи да прощават искрено. Това констатира изследване на учени от Университета в Шефилд от 2001 година.

Те провели сканиране на мозъчната дейност на хора с ядрено-магнитен резонанс в ситуации, в които те трябвало да простят на някого в критичен момент. Резултатите показали, че мозъкът демонстрира повишена активност на фронталния лоб, която отговаря за решаването на проблеми, прилагането на морала, мисленето и паметта.

При всички положения ще се почувствате по-добре, ако простите на някого. Така негативните чувства ще спрат да ви глозгат отвътре и ще подобрите емоционалното си и здравословно състояние.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ZAEK70 ( преди 2 седмици )
Не мога да простя ,че този дето ме е правил ме осакати физически, разстрои психически и ме инвалидизира за цял живот. Проклет да е и никога да не намери покои нито на този, нито на онзи свят! А всички негови помощници/роднини/ да им се връща на най милото за да усетят какво е болка/ от това, че не можах да се простя с майка ми която те умориха/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар