Свободно време

Сериалите, които заслужават свободното ни време

Вижте кои 6 заглавия не бива да пропускате това лято

24.07.2018г. / 13 33ч.
Аз жената
"Игра на тронове" е сред задължителните сериали. Снимка: HBO

"Игра на тронове" е сред задължителните сериали. Снимка: HBO

Случвало ли ви се е да бъдете така погълнати от някой сериал, че да не ви се прави нищо друго? Сезонът на отпуските е тук, а това е най-подходящото време да се отдадете на релакс и нов, вълнуващ сериал.

Представяме ви няколко хитови продукции, които определено ще ви държат приковани към екраните през цялото време. 

1. Orange is the New Black / Оранжевото е новото черно

Тази комедийна драма е базирана на мемоарите на Пайпър Керман – „Оранжевото е новото черно: Моята година в женски затвор“. Сериалът проследява историята на Пайпър, млада нюйоркчанка, радваща се на прекрасна работа и любящ годеник, която е изпратена в затвора заради престъпление, извършено от нея преди цели 10 години.

Цялото действие в продукцията на Netflix се развива в затвора, където богатото русо момиче трябва да се адаптира към живота зад решетките. Това е история за себепознанието и личностното израстване. За силата на духа и вярата в себе си.           

Сериалът представя историите и на другите затворнички, преплетените им отношения, борбата за надмощие и класовите различия. Ще успее ли Пайпър да намери приятели в затвора или вече сформиралите се групи ще се опитат да я пречупят?          

„Тук съм от по-малко от две седмици и вече гладувах, бях заплашвана, тормозена, преследвана и ме нарекоха Тейлър Суифт!“ - Пайпър    

Няма да издаваме нищо повече, само ще споменем, че карцерът доста често присъства в епизодите...

2. How to Get Away with Murder/ Как да ни се размине за убийство

Няма как това заглавие да не ви е попадало някъде, но ако сте направили грешката да не изгледате четирите сезона на сериала, непременно трябва да я поправите.

Хитовата продукция на Шонда Раймс, продуцентът на „Анатомията на Грей“ и „Скандал“, разказва историята на Аналийс Кийтинг (Вайола Дейвис), адвокат и преподавател по право в университета, която избира няколко от студентите си за стажанти в нейната кантора. От което следват много заплетени случаи, които Аналийс и студентите ù трябва да разрешат, свидетели, доказателства, мръсни игри в съда и... едно убийство, чието разкриване продължава през целия първи сезон. 

Определено „How to get away with murder” е от типа сериали, от които не можеш да изгледаш един епизод и да заспиш. Епизодите се гледат на един дъх, а възможността да пожелаете да запишете право след това, изобщо не е изключена.   

3. Lucifer / Луцифер

Оставаме на криминална вълна и разкриване на престъпления с един по-особен сериал, а именно - „Луцифер“. Да, онзи, библейският Луцифер, падналият ангел, превърнал се в Дявола, Господарят на Ада.

Сериалът разказва за Луцифер, който владеел Ада, но отегчен от всички тези мъчения на грешниците, решава да приеме човешки облик и да заживее на Земята, и то не където и да е, а точно в Лос Анджелис („Градът на ангелите“). И така Луцифер, изигран от сексапилния Том Елис, е собственик на нощния клуб „Лукс“, а самият той се е отдал на разкрепостен живот с много алкохол, наркотици и... жени, разбира се.

Сериалът изцяло променя досегашния образ на Луцифер, който познаваме от Библията. Господарят на Ада е представен като жертва -  прогонен от Рая и изпратен да наказва грешниците. Въпреки хедонистичния си начин на живот, Луцифер притежава чувство за справедливост и все още има нужда да наказва съгрешилите. Животът на падналия ангел се променя след едно убийство на негова позната – простосмъртна, за чието разследване Луцифер помага на полицията, като работи с красивата детективка  Клоуи Декър. С нея впоследствие стават страхотен екип и разрешават дори и най-заплетените случаи.     

Противоречив, критикуван и разбиващ клишета, определено сериалът е по-различен от всичко, което сме гледали до момента. В едно сме сигурни обаче, още след първия епизод ще бъдете влюбени в Дявола!

4. The Young Pope / Младият папа

Не, нямаме проблем с църквата, дори не сме атеисти, но в последните няколко години сериалите с такава тематика доста нашумяха и има защо. „Младият папа“ е сериал с различна идея, който залага най-вече на провокацията, а някои кинокритици го определиха като непредсказуем, забавен и непочтителен. Оригиналната идея и феноменалният актьорски състав дават ясна заявка за касова продукция.

Лени Белардо (Джъд Лоу), приел името Пий ХIII, е едва 47-годишен и става папа, благодарение на интригите и задкулисните игри на кардинал Войело, който смята, че може да управлява католическия свят в сянка. Но след провъзгласяването на новия папа, той няма никакво намерение да се придържа към каноните на църквата. На първо време, напук на всички общоприети схващания, той наема за свой пряк съветник и личен секретар американската монахиня сестра Мери, изиграна от Даян Кийтън. Останал сирак като дете и отгледан от сестра Мери в сиропиталище, Лени Бернардо е по-скоро богохулник, който обвинява Господ за нещастния си живот, отколкото негов земен служител. 

Отказът на Ватикана сериалът да бъде заснет именно там, е по-скоро очакван, но това по нищо не пречи на сериала да се превърне в тотален хит. Сцените в сериала, позиционирани във Ватикана, всъщност са заснети чрез макети и декори, но ви уверяваме, че няма как сами да стигнете до това заключение, ако не ви бяхме казали. Толкова реалистично са направени.   

5. 13 reasons why / 13 причини защо

Представяме ви още една продукция на Netflix, която стана доста популярна сред тийнейджърите, а причината не е само Селена Гомес, която е изпълнителен продуцент. "13 причини защо" е вълнуващ, мистериозен и заплетен трилър, засягащ много сериозни теми по начин, по който въздейства основно на младите, но не само.          

Сериалът разказва  историята на Хана Бейкър, която решава да сложи край на живота си, а причината за това се оказва постоянният тормоз от страна на нейните съученици. След смъртта си, Хана оставя 13 видеокасети, предназначени за всеки един от съучениците ù, описващи защо именно те са причината тя да се самоубие.

Това е въздействаща история за психическия тормоз в гимназията, физическото насилие, изнасилването и болезненото решение за самоубийство. Продукцията ни кара да се замислим над тези теми, да се научим да ценим живота и неслучайно става най-обсъжданият сериал в Туитър, веднага след премиерата на първите няколко епизода.

6. Game of Thrones /Игра на тронове

Няма как да правим класация за сериали, които задължително трябва да гледаме и да не включим „Игра на тронове“ - хитовата поредица с множество награди Златен глобус и Еми.

Свързани статии

Телевизионната продукция по книгите на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“, ни пренася в друг свят, във време на крале и кралици, жадни за власт, летящи дракони, черни магии и невъобразими чудеса.

Най-скъпо струващият проект на HBO, събрал едни от най-добрите актьори и сниман в няколко държави, успява да заинтригува дори и хора, които не са фенове на фентъзи жанра. Почти убедени сме, че едва ли е останал някой, който изобщо не знае за какво се разказва в сагата, затова няма да ви обясняваме надълго и нашироко, ще обобщим само, че е история за власт, мръсни игри и кръв… много кръв. Сцените на насилие и разврат не са никак малко, но още след първия сезон яденето на сурово конско сърце, изкормване на хора или пък чисто голите тела на актьорите, гарантирано няма да ви правят впечатление.

Ако все още не сте гледали сериала и приемате това като вашия малък бунт срещу всичко популярно, изгледайте първия епизод, а шансът да останете разочаровани е почти нищожен.

Автор: Татяна Чучукова, стажант в Az-jenata.bg.

Коментирай