Свободно време

Доника Ризова и пътешествията с дъх на мандарини

Известната журналистка разказва за най-запомнящите се и вълнуващи пътувания

31.07.2018г. / 12 59ч.
Мария Дуковска
В Сидни, Австралия. Снимка: личен архив

В Сидни, Австралия. Снимка: личен архив

Доника Ризова е журналист с дългогодишна практика, добре познато лице от телевизионния екран, неуморим пътешественик, а отскоро и блогър, който описва всички свои приказни и вълнуващи пътувания в lifeofdonika.com.

„Пътешествайки“ из нейния блог, се изкушихме да разпитаме Доника за някои от най-запомнящите се места, които е посетила, какво я е впечатлило и къде тя би се връщала отново и отново, и ето какво ни сподели тя. Приятно четене!

Доника, откриваме те в Палма де Майорка. Какво те отведе там и кои са нещата, които ти харесват?
 
Майорка е един от най-популярните средиземноморски острови. Наричат я „Калифорния на Европа“ заради 300-те слънчеви дни в годината. Островът е сред най-желаните места за живот от германци, скандинавци и англичани. Тук имат вили едни от най-популярните хора на планетата – Ричард Брансън, Майкъл Дъглас, Клаудия Шифър... Винаги съм мечтала да живея на остров. Тук живеят кръстниците на дъщеря ми, както и други мои приятели. Открих добро училище по изкуства за моя малък син и решението дойде с думите: „Да опитаме“.

Островът е уникално красив. Има плажове за всеки вкус, планини с прекрасни гори и пещери, манастири, малки каменни градчета, в които можеш да се загубиш във времето. Любими са ми Сойер и Валдемоса. В Сойер е портокаловата градина на острова, а във Валдемоса е живял Шопен заедно с любимата си Жорж Санд. Харесват ми пристанищата с ресторантчетата, от които можеш да гледаш залеза, докато отпиваш от сангрията си. Тук ритъмът се забавя, започваш да сверяваш часовника си по местните, които умеят да живеят просто, но със стил.
 
Ти си запален пътешественик, била си на много различни и екзотични места. Ако можеш да определиш, кое или кои са най-красивите дестинации, на които си била и да ни разкажеш за тях?
 
Това е много труден въпрос. Всяко от местата, които съм посетила има своя чар и своя неподправена красота. Определено най-красивото море е Карибското, най-вкусната храна е в Европа, най-хубавите лета са тези в Гърция, най-екзотичните гледки са в Азия… Определено обичам островите – Мадейра, Чеджу, Крит, Миконос, Скопелос, Гранд Кайман, Фиджи, Вануату, Нова Каледония, Майорка…

Разказвам за пътешествията си в сайта си lifeofdonika.com и вече ми пишат читатели, че са направили своя избор за следваща ваканция, след като са прочели моя статия.
 
Как подбираш планираните пътувания – екзотичните места ли надделяват в избора?
 
Аз много харесвам круизите, а те имат нужда от сериозно планиране. Резервациите за януари се правят още през април-май. Пътуваме с голяма компания и решаваме заедно коя да е следващата дестинация – Азия, Карибският басейн или Фиджи, Вануату, Нова Каледония.

Със съпруга ми обожаваме да пътуваме с кола из Европа. Да спираме за нощувка всяка вечер на ново място, да следваме ритъма на пътя и да променяме маршрута си, ако нещо привлече вниманието ни.

Така открихме Палич в Сърбия, Загреб, Сан Ремо, Виена за новогодишната нощ.
 
Кое е мястото, на което би се връщала много пъти?
 
Европа. Стара Европа. Италия. Вероятно това е дестинацията, която никога няма да ми омръзне. Харесва ми атмосферата, културата, храната, езикът. Толкова много градчета има, в които още не съм била.

Испанските стълби в Рим, Италия. Снимка: личен архив
 
Най-странното ястие и най-вкусното, което си опитвала?
 
Аз съм леко подозрителна към нови вкусове и непознати ястия, но определено най-екзотичната кухня, която съм опитвала беше на остров Чеджу в Южна Корея. Прекрасни риби, интересни люти подправки, десерти с дъх на мандарините, които се отглеждат на острова. И всичко това се яде с метални пръчки, седнали на пода, със скръстени „по турски“ крака. Беше няколкодневно истинско предизвикателство.
 
Разкажи ни за традиция или ритуал, който те е очаровал на някое от местата, които си посетила? Имало ли е място, чиито обичаи да са те впечатлили силно?
 
Емблема на остров Чеджу са каменните старчета Тол Харъбан, които са направени от вулканична лава. В миналото са били поставяни на входа на селищата и пред важни сгради, за да пазят обитателите от нещастия.

Остров Чеджу.Снимка: личен архив 

Днес можете да видите техни реплики навсякъде, както и да си ги купите като сувенир от уличен търговец. Традицията повелява всяка двойка младоженци, която иска да има син, да докосне носа на стареца, а ако желае момиче – устата.

Спомен от остров Чеджу, снимка: личен архив
 
Най-екстремното ти преживяване по време на пътуване?
 
Определено най-екстремното преживяване беше срещата ми с комодските варани на остров Комодо. Тези огромни гущери са силно опасни, а в устата си крият отрова. Разхождат се свободно на острова, който е национален парк и между теб и огромните им челюсти има само една обикновена пръчка, разклонена като вила, която държи рейнджъра от парка, който те придружава.

Остров Комодо.Снимка: личен архив 

Там се намира и един от седемте розови плажа на света. Изключително красива лагуна с розов ситен пясък и прекрасен син цвят на водата.

Екстремно си беше и пресичането във Виетнам. В статията по темата „Смело сърце, или трафик по ханойски“, съм написала:

Във втория по големина град във Виетнам живее една България. Близо 7-те милиона столичани се придвижват по френски широките булеварди главно на мотопеди и в традиционните рикши тук-тук.

Ханой, Виетнам. Снимка: личен архив 

Основното правило за оцеляване в тази градска джунгла гласи: ако имаш желание да пресечеш улицата, не се колебай. Просто тръгни. Хилядите мотопедчета ще те заобиколят. Ако се поколебаеш, рискуваш да объркаш целия трафик, който е непонятен и без това за всеки европеец. Не се оглеждаш, не притичваш, не се движиш на зигзаг. Направо тръгваш смело. И безотговорно. Пресичането в Ханой е като скок от Аспаруховия мост. Стремглаво и бързо. И си мислиш, че ти е за последно.

Мотопедистите са задължени по неписано правило да те пазят и наистина го правят. Движат се по двама-трима, че и цяло семейство върху един-единствен мотопед, който всеки момент може да се катурне и да разпилее пазарски торби, кошници с плодове и цветя, даже и домашен любимец. На улицата няма изнервени шофьори. Никой не праща „роднински поздрави“, не маха с ръце, не слиза да се сбие, ако бъде засечен. Просто подсвирва с клаксон и отминава с плавна скорост. Бързи и яростни са само полицейските мотори, които профучават с надигната палка, готова за всяване на ред.
 
Била си на остров Скопелос, локация на една от снимачните площадки на „Mamma Mia“. Романтично ли е поне наполовина, колкото е в сцената, когато Мерил Стрийп пее на Пиърс Броснън „The Winner Takes it All“? 
 
Скопелос е изключително романтично място. Не само заради асоциациите с мюзикъла, които няма как да не направиш, озовеш ли се на снимачните локации. Това е един от най-зелените острови на Гърция и се слави със своите над пет милиона бора, над 50 хиляди маслинови дървета и със скромните едва 5 хиляди жители.

Къщите му са буквално накацали по склоновете около пристанището и със своите каменни покриви и боядисани в червено, синьо и зелено врати и капаци на прозорците, изглеждат като прекопирани от детска книжка.

По стъпките на Мерил Стрийп в Скопелос. Снимка: личен архив
 
Кои са твоите 5 задължителни неща, без които не тръгваш на пътешествие?
 
Международен паспорт с американска виза, телефон с пълна батерия, бански, книга и репелент.
 
Пътуваш наистина много, но кои са местенцата, където се чувстваш у дома?
 
Вероятно звучи като клише, но в Рим се чувствам сякаш там съм живяла в някой минал живот. В Сидни, Австралия пък се почувствах съвсем сляла се с хората и природата. Още на втория ден всичко ми идваше напълно естествено, сякаш съм местен.:)

В Сидни. Снимка: личен архив 

В Дубай се чувствам „у дома“, защото там живее семейството на моя брат и винаги ми е хубаво, когато им гостувам.
 
Любимите ти места в България, които те зареждат?
 
Рилският манастир е мястото, което винаги, когато имам възможност, посещавам. И не само на празник. Когато ми предстоят важни решения сядам на пейката, на която е седял цар Борис Трети и просто гледам към планината и Хрельовата кула. Намествам си мислите в тази тишина и мистичност.

Обичам и манастира „Свети Йоан Пусти“, близо до Враца. Там има невероятна енергия.
 
За кои дестинации мечтаеш и планираш да посетиш?
 
Мечтая си за Чили, Бразилия, Нова Зеландия, Япония. Но това, което планирам най-скоро е да се прибера за десетина дни в България и да прекарам време с близките си хора. Ще се „скрия“ в селската ни къща в Северозападна България и ще правя салата от домати, набрани направо от градината с домашно сирене и хляб от селската фурна.
 
Най-практичният съвет, който би дала на хора, планиращи пътуване?
 
Това със съветите не е много удачно. :) Защото всеки си има стил на пътуване, любими неща, които си носи, планиране на времето според дестинацията. Мога само да посъветвам тези, които не са били на круиз, непременно да опитат.
 
Твоето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?
 
Да са здрави! Да не се страхуват да губят от поглед хоризонта. Кой знае, може би отвъд ги чака нещо по-добро.

Коментирай