Свободно време

Авиньон – живот в прованса

Тук ухае на лавандула

01.08.2018г. / 11 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Намиращ се в тучните лозя в долината на река Рона, древният град Авиньон крие богата история. Провансалският живот е толкова необикновен. От църкви и параклиси до филмови фестивали и улични музиканти, Авиньон е обявен за Европейска столица на културата през 2000 г., а градът още от векове е приеман за един от главните художествени центрове на Франция.

Независимо дали ще се влюбите в лавандуловите поля, архитектурата, параклисите, манастирите, вината и гастрономията, със сигурност ще искате да се върнете отново в това френско градче. Харесвате готическият стил? Тук ще видите много забележителности в него, като Папският дворец, който е и част от културното историческо наследство на ЮНЕСКО. 

Разхождайки се из Авиньон ще минете и покрай катедралата Notre Dame des Doms, която е построена през XII век. Тук се намира и мавзолеят на папа Йоан XXII, който е с наистина прецизна и изящна изработка.

От 1947 година започва да се организира ежегоден театрален фестивал, който бива посещаван от много туристи, любители на изкуството, хубавата храна и вино. Основател на фестивала е Жан Вилар. Той се провежда през юли, програмата му е разнообразна, включва театрални постановки, опера, танци, кино.

Градът разполага с 10 музея на изкуството.

Свързани статии

Защитните стени, които го обграждат са построени между 1350 и 1370 г. Те му дават своята дефинираща архитектурна естетика.

Месо, дивеч, риба, пълнена с босилек, мащерка и розмарин, поднесена с чаша Chateauneuf-du-Pape... Независимо дали искате да хапнете в някое китно кафене или в изискан ресторант, винаги можете да намерите провансалски специалитети.

Les Halles е най-старият покрит пазар в града. В галерията ни може да видите няколко красиви кадри от Авиньон.

 

Коментирай