Свободно време

Какво означават на езика на тялото някои често заемани пози?

Как ви възприемат околните, когато правите тези жестове

05.08.2018г. / 08 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дори да не го осъзнавате, другите хора непрекъснато възприемат жестовете ви, изобщо целия език на тялото ви. Чрез него вие несъзнателно заявявате характера, личността си, показвате дали сте доминантна или пасивна персона.

Разберете какво означават едни от най-често изразяваните жестове на тялото и как се възприемат от околните.

Зрителен контакт 

Ако искате езикът на тялото ви да изразява, че слушате и вниквате в онова, което чувате, зрителният контакт подсказва именно това. Но ако се взирате прекалено агресивно в човека срещу вас това може да се възприеме като заплаха. Вторачването плаши някои хора и ги кара да се чувстват неудобно.

Езикът на тялото говори: Той иска само секс!

Кръстосани ръце

Кръстосвате си ръцете, когато говорите с някого? Другият човек може да възприеме това като дистанциране, нежелание за близко общуване, несигурност, тревожност, отбранителна позиция или неловкост.

Седене с разтворени крака

На езика на тялото тази поза обикновено показва заеманата територия и желание за доминантност. Хората, които седят по този начин често са силни личности, заемат високи постове или обичат да контролират, невинаги в лошия смисъл на думата, разбира се.

Кръстосани крака

Ако кръстосвате краката си, особено глезен върху коляно, това е израз на увереност и доминантност. Вие сте алфа, която обича да държи положението в свои ръце, да контролира ситуации и хора. Когато сте в тази позиция, вие се чувствате в свои води и хората отсреща го разбират.

С ръце на кръста

Тази поза също разкрива увереност и самочувствие. Понякога се отчита като нападателност и враждебност. Може да ви сметнат за агресивни, ако стоите в тази поза, особено в комбинация с остър поглед и назидателен тон.

Как езикът на тялото издава, че той ви изневерява

Посягате първи за ръкостискане 

Когато посягате първи да се ръкувате с някого, това е израз на доверие и същевременно за откритост, но и контрол. Другите ви възприемат като самоуверен човек, който е готов да общува.

Често усмихване 

Честото усмихване и засмиване по време на разговори, презентации или каквото и да е общуване с хора поражда позитивен прием от страна на хората. Смеещият се човек и изобщо усмихнатата личност биват добре приети от обществото.

Пипането на носа

Когато говорите с някого и често докосвате носа си, човекът срещу вас ще ви възприеме като лъжец. Докосването на носа, изобщо жестовете, подсказващи нервност, често навяват на мисълта за лъжа. Затова, ако казвате истината, но срещате негативна реакция, това може да се дължи на вредния ви навик.  

Коментирай