Свободно време

8 признака, че сте перфекционист

И това не ви носи нищо добро

04.08.2018г. / 10 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Живеем в свят, който е всичко друго, но не и перфектен. Само че някои хора не могат да го осъзнаят напълно или поне не си го признават. Те преследват идеалното в своя живот, смятайки, че това ще ги направи щастливи. Но всъщност истината е, че да си перфекционист може да влияе добре на кариерата ти, но определено не се отразява положително на здравето и социалния живот.

Кои са признаците, че сте перфекционист до мозъка на костите си?

Интимният ви живот страда 

Търсите идеалното в професионалния си свят. Вглъбени сте в недовършените си задачи. Винаги мислите какво да направите утре, за да сте още по-добри от вчера. Неусетно интимният ви живот започва да страда, защото пренебрегвате половинката си. Той или тя започва да се отдръпва от вас. А може би сте започнали да виждате и неговите/нейните недостатъци и дори ги натяквате.

Защо сте постоянно уморени?

Медитацията и йогата не са за вас

Перфекционистите по природа са неспокойни хора. Те не могат да прекарат и минута в медитация, камо ли цял час. Съзнанието им работи на пълни обороти и не могат да се откъснат от ежедневните си задачки. Затова и не могат да се съсредоточат върху дишането и откъсването от реалността за момент.

Винаги оставате след колегите си на работа

Все имате нещо недовършено, което искате да изпипате. Или вече сте свършили работата си, но преглеждате за грешки. А понякога преглеждате и свършеното от колегите си, за да поправите недостатъците им.

Храните се с вредна храна

Покрай динамичното ви ежедневие никога не ви остава време да се храните здравословно. Когато усетите глад, той вече е много силен и ви се иска да грабнете нещо, каквото и да е, за да хапнете набързо. Най-често това е джънк храна, която ви вреди.

Хората ви избягват

Няма как да е иначе, защото като перфекционист вие вероятно им натяквате грешките, поправяте ги, критикувате ги, давате себе си за пример. Това е дразнещо и неслучайно хората ви избягват. Перфекционистите обикновено нямат много приятели и контакти.

Плюсовете и минусите да бъдете идеалисти

Често се разболявате

Това се дължи на високите нива на стрес в организма ви, които сами си причинявате. Освен това перфекционистите отделят прекалено много време на работата си за сметка на профилактичните прегледи. Често такива хора страдат от хронични, дегенеративни и ракови заболявания.

Имате много високо самочувствие 

Знаете, че се справяте добре. Уверени сте във възможностите си, харесвате външния си вид и това ви личи. Много хора обаче намират това за отблъскващо и странят от вас. Опитайте се да смекчите излъчването си, ако държите на социалния си кръг.

Депресирани сте

Повечето перфекционисти страдат от депресия, защото никога не са доволни от себе си. Те преследват идеални цели, които са си поставили. Когато не могат да ги достигнат, те се разочароват и потъват в омагьосания кръг на депресията.

Коментирай