Свободно време

6 неща, които ви правят неприятна личност

Говорите само за себе си и вашите постижения

12.09.2018г. / 11 58ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Едва ли е изненада твърдението, че всеки човек иска да бъде харесван. Може да не се интересува особено от мнението на другите за него, но със сигурност не иска да го считат за дразнеща и неприятна личност. А понякога аспекти от поведението ви може наистина да са отблъскващи за околните, но вие да не го осъзнавате. Ако обаче забелязвате, че хората избягват контакт с вас, може би правите някои от тези 6 неща, оформящи ви като нежелана персона.

Говорите за себе си прекалено много

Никой не обича самохвалковци и е добре да го знаете, ако мислите, че прекалявате с хвалбите за самите вас. Разбира се, съвсем естествено е човек да иска да говори за себе си, за постиженията си, за пътуванията си, но не и да обсебва разговора и да държи да се говори само за неговата личност. Това дразни околните изключително много и ако не се спрете навреме, скоро няма да има на кого да разказвате каквото и да било.

Не изслушвате и често прекъсвате

Дори и да не говорите за себе си през цялото време, отново може да се превърнете в топдразнител, ако не слушате внимателно събеседниците. Един от най-неприятните и дори неуважителни моменти в разговора е, ако не проявявате нужното уважение да изслушвате събеседника си. Ако проявявате минимален интерес към темата и това ви личи, няма как да не обидите другите участници в разговора и скоро ще се превърнете в персона нон грата.

>> 7 неща във външността, които издават личността ни <<

Винаги искате да става, както вие сте решили

Повечето хора харесват лежерното поведение в другите, а не натрапчивото, авторитарно и налагащо се винаги мнение. Ако ви е трудно да замълчите и претендирате, че винаги сте прави, държите нещата да се случват така, както вие искате, не се учудвайте, че приятелският ви кръг е доста малък. Подобно поведение трудно се понася и преглъща от хората, затова по-добре търсете компромисни варианти.

Прекалено идеални сте

Може би ви изглежда пресилено, но това наистина е възможна причина хората да не ви харесват. Няма идеални хора, колкото и да ни се иска. Но някои умело играят пред другите, че имат съвършен живот, винаги са добре облечени, никога нищо не ги боли, нямат лични драми и са над нещата. Това просто не е възможно и хората усещат фалша, прозиращ зад прекалено излъскания външен вид.

>> 4 типа личности и причината Вселената да ги изпраща <<

Оплаквате се твърде много

Другата крайност е поведението на вечната жертва. Оплаквате се, мрънкате, досаждате на другите с непрестанните си тревоги – това е поведение, което дразни околните. Може би човек е трудно да прецени, че действително се държи хленчещо и вечно мърморещо, но ако забелязвате, че хората се отдръпват от вас и ви избягват, може би е време да се замислите какво нередно правите.

Обиждате другите, без дори да го осъзнавате

В общуването си с другите често подлагате на съмнение тяхната компетентност, подценявате ги, не им гласувате доверие и не се вълнувате от техните емоции. Ако отговаряте на всички тези характеристики, не се учудвайте, че хората не ви се обаждат вече. Поведението ви е отблъскващо и може би дори не се усещате. Но това не означава, че не наранявате хората около вас. Ако се държите така, сякаш техните мисли, чувства и емоции не са важни за вас, защо изобщо общувате с тях? Вие сте си самодостатъчни.

>> Изберете си дърво и вижте какво доминира в личността ви <<

Коментирай