Свободно време

Законът на Парето или как да успеем

Приложим във всичко край нас

08.10.2018г. / 10 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искали ви се да бъдете по-продуктивни, печеливши? А чували ли сте за Закона на Парето? Той е от края на 19 век. По онова време италиански икономист на име Вилфредо Парето, забелязва, че 20% от италианските семейства притежават 80% от всички пари в страната. Тогава икономистът започва да прилага това правило 20/80 за всичко около себе си.

Днес този закон е приложим към всяко обстоятелство и във всеки случай или обяснено на по-ясен език, 20% от нашата работа носи 80% от резултата; 20% от инвестицията носи 80% от печалбата; 20% от хората създават 80% от проблемите и загубите.

3 формули за щастие, предложени от психолози

В началото, когато се опитвате да следвате Закона на Парето, може да сте леко объркани, но ето един прост пример. Ако за деня трябва да направите 10 неща в работата, 8 от тях не са толкова важни.

Всичко, което трябва да направите, е да определите кои са тези две най-важни неща и да започнете с тях. Ако не се съсредоточите върху 20-те процента, ще загубите 80% от времето си. Замислете се за годините в училище, университета. Преподавателите винаги ви задаваха най-сложните и важни въпроси, нали? Това са тези 20%, тъй като те нямат време да ви изпитат върху целия урок.

Житейските уроци на един 90-годишен човек

Погледнете гардероба си. В него със сигурност има дрехи, които никога не сте носили и няма да облечете. Следвайте Закона на Парето. Направете списък на това, което носите най-малко веднъж месечно и се отървете от останалото. Със сигурност няма да пропуснете това, което никога не сте носили.

Свързани статии

Ето друг пример. Не сте се виждали от няколко дни с вашия най-добър приятел, а сте заобиколени всеки ден от толкова много хора. Замислете се дали 80% от тях внасят само 20% от радостта, която обикновено изпитвате, когато сте с близкия си приятел.

Не на последно място, самият Стив Джобс е прилагал Закона на Парето в управлението на компанията си.

Коментирай