Свободно време

Как да скриете от шефа си, че търсите нова работа

Искате да смените работното място без да ви усетят – как?

12.10.2018г. / 11 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Причините да пожелаете да смените работата си са много. Невинаги нещата се случват по най-лесния начин – получавате апетитно предложение без да сте търсили упорито. Харесвате поканата и подавате молбата си за напускане в настоящата си работа без да се налага да криете намеренията си.

Ако сте безработни също е лесно. Търсите работа и се надявате да получите покана отнякъде. Трудното идва обаче, когато сте ангажирани, но искате да смените работата си. Не сте обявили публично пред шефа и колегите си, че имате такива намерения, но се налага едновременно да вършите задълженията си и да търсите нова работа, да ходите по интервюта.

10 признака, че спешно ви трябва нова работа

Как да постъпите? Как да запазите в тайна намерението си да смените работата си, докато все още не сте я напуснали?

Направете проучване

Важно е да прегледате възможностите, които ви интересуват в момента, но без това да влияе негативно на настоящата ви работа. За да направите задълбочено проучване, вземете един ден отпуск или свършете това през уикенда. Ако търсите в мрежата апетитни работни позиции, докато сте на работа, рискувате да бъдете разкрити.

Разграничете настоящата от бъдещата си работа

Важно е да разделяте времето си така, че да успявате да се справяте с настоящите си ангажименти без търсенето на нови възможности да влияе негативно върху тях. Не търсете обяви за свободни позиции по време на работа. Опитайте се да насрочите интервютата си така, че активността ви да остане непроследима за колегите ви. Не оставяйте работния си компютър отключен. Рискувате някой да надникне или неволно да прочете кореспонденцията ви. Това в повечето случаи изиграва лоша шега.

Имайте подготвен отговор

Когато ходите на интервюта за работа, почти гарантирано е, че потенциалният ви нов работодател ще попита защо искате да смените настоящата си работа. В такъв момент трябва да внимавате какво точно казвате. Избягвайте злословене срещу колегите и шефа си. Не критикувайте открито фирмата, в която работите. Не бъдете негативни, дори работодателят ви да го заслужава. Ще оставите горчиво впечатление у интервюиращия. Той ще бъде отблъснат от отношението ви, дори то да е напълно основателно.

Как да блеснете на интервюто за работа?

Вместо това обяснете, че искате да разширите уменията си, да работите в по-голям екип (или съответно по-малък), да развиете потенциала си. Предложете някои от качествата си като пример за евентуален принос към работата на фирмата, в която кандидатствате.

Не споделяйте в социалните мрежи

Информацията е достъпна по много канали. Никога не знаете къде ще попаднете на общи познати, които могат да издадат информацията ви. Предпазвайте се от злословене срещу работодателя си, защото и това би могло да се проследи. Имайте предвид, че много HR-специалисти и ръководители на отдели предпочитат да проучат кандидатите в социалните мрежи преди да ги повикат на интервю или да ги назначат.

Свързани статии

Вземете предпазни мерки

Ако искате да смените работата си, запазете го в тайна. Не споделяйте с колегите си. Около вас със сигурност има зложелатели, които биха ви злепоставили където трябва. Препоръчително е и да не споделяте дори с най-близките си колеги.

Цели в кариерата, които ще ви отведат до мечтаната работа

Не се подценявайте

Имайте предвид, че все пак имате един коз на ваша страна – имате настояща работа. Тя ви осигурява препитание и ви дава възможност за професионален опит. Така че, когато търсите нова работа, гледайте да не падате под настоящия си стандарт. Не сте отчаяни и безработни, за да се съгласявате с неудобни за вас условия.

Ако ви хванат, бъдете честни

Най-лошият сценарий е да останете без работа. Най-добрият обаче е да бъдете честни пред шефа си, да разговаряте с открити карти, да споделите причините, поради които искате да смените работното си място. Това може да провокира работодателя ви да ви предложи по-мотивиращи условия, за да ви задържи на работа.

Коментирай