Свободно време

България няма да изпрати представител на „Евровизия“ 2019

БНТ обяви решението си, че няма да участва в конкурса, който ще се проведе в Израел догодина

15.10.2018г. / 11 24ч.
Мария Дуковска
Снимка: архив, Reuters

Снимка: архив, Reuters

БНТ съобщи на сайта си, че няма да изпрати български представител на следващото издание на песенния конкурс „Евровизия“, което ще се проведе в Израел догодина. Причината е прозаична – подготовката за представянето ни на конкурса представлява огромен разход.

От съобщението на БНТ става ясно, че разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи. Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.

Припомняме, че на тазгодишното издание, което се проведе в Лисабон, спечели израелският представител, певицата Нета с песента си „Toy“. Българските представители бяха в лицето на групата Equinox, в чийто състав влизат Жана Бергендорф, Владимир Михайлов от група „Сленг“, Георги Симеонов-Джей Джей, Трей Кембъл и Джони Манюел.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание.

Коментирай