Свободно време

4 знака, че сте отгледани от нарцис

Характерни черти на нарцистичния родител

12.11.2018г. / 07 36ч.
Илияна Николова
Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Сещате ли се колко е неприятно, когато разговаряте с човек, който всъщност води монолог, а вие сте в ролята на безмълвен слушател. Винаги се случва така, че ако заговорите за вашите проблеми, този човек ще накара проблемът ви да изглежда по-маловажен от неговия. Постоянната демонстрация на екстремен егоизъм е толкова дразнеща, че се стремите да избягате от такива хора и никога в живота си да не общувате с тях.

Но когато единият ви родител или и двамата са такива?

Как ще избягате тогава? Трябва да се справите с проблема колкото и да е трудно, понякога дори невъзможно.

Доминиращата майка – как се отразява на психиката на детето

Такива хора наричаме нарциси. Лошото е, че когато нашите родители са такива, бягството е невъзможно. Нужен е подход, който не всеки умее да открива.

Що за птици са нарцисите?

Нарцисизмът се определя като модел на демонстрация на грандиозност, непрекъсната нужда от възхищение от страна на другите, но тотална липса на емпатия и съпричастност от страна на нарциса, пише prevention.com. В повечето случаи проявите на нарцисизъм започват още в ранна детска възраст и могат да се изявят чрез различни проявления:

  • Огромно самочувствие;
  • Вярват че са изключително специални и не могат да бъдат разбрани от обикновените хора;
  • Прекалено се възхищават на самите себе си;
  • Имат се за много специални;
  • Имат неразумни и ужасно големи очаквания за бъдещето си;
  • Манипулативни са;
  • Липсва им емпатия, способност да съпреживяват чувствата на другите;
  • Имат арогантно поведение.

Кои са признаците, че сте отгледани от нарцистични майка или баща?

Техните стандарти са нереалистично високи

Обикновено нарцисите имат много високо мнение за себе си, затова смятат, че заслужават само най-доброто в живота, независимо че не си дават сметка всъщност на какво реално са способни, за да заслужат така мечтания стандарт.

Каква майка сте според зодията?

Характерно за тях е и пренасянето на тези мисли и стремежи върху децата им. Нарцисите са убедени, че щом децата им са тяхно продължение, те също заслужават възможно най-високите стандарти. Децата на тези хора задължително трябва да са суперзвезди, най-добрите във всичко, което правят и задължително не трябва да се задоволяват със сребърен медал.

Нарцистичните родители са способни да изпаднат в истерия, ако това се случи. За да го избегнат, предварително насилват децата си до краен предел, за да постигнат целите на родителите си. Така децата изпадат в ситуации, в които трябва да танцуват, да спортуват и да се състезават за златен медал, да се явяват на кастинги за участия във филми и реклами, да са първенци на олимпиадите по математика, да свирят на цигулка или каквото там родителите им изискват от тях.

Така детето изпада в депресия заради потисничеството на родителите си или в повечето случаи на единия родител. Започва да мрази онова, което трябва да прави и насочва цялата си пасивна агресия към родителя, впоследствие и към други хора.

Понякога вие се чувствате като родителя

Ако се държите по-скоро като детегледач, отколкото като дете на вашия родител нарцис, вероятно това е защото той се опитва винаги да се възползва от вас, да заема цялото ви внимание, да ви кара да изпитвате необходимост да го обгрижвате. Това е много характерна черта на нарцисите.

Вредите от либералния модел на възпитание

Те очакват да им се кланяте и да им се възхищавате

Родителите, които доминират по този начин над децата си имат изкривени представи за поклонничество спрямо тяхната особа. Те смятат, че заслужават обожествяване и всячески подтикват децата си именно към такова поведение.

Те наистина вярват, че децата им са съвършени

Ако не се справяте перфектно с нещо, родителят ви нарцис ще се постарае да открие грешките ви и да ви мотивира да се усъвършенствате до максимален предел. Те са убедени, че вие можете повече, без значение дали вие го мислите и дали областта, в която ви карат да полагате усилия ви харесва или не.

Коментирай