Свободно време

7 неща, за които да не се страхувате да преговаряте на работа

Трудни разговори, които обаче са от голямо значение

22.01.2019г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Интервюто за работа може и да не е най-удобният момент да уговорите абсолютно всички клаузи, по които бихте желали да работите, както и ползите, които бихте могли да извлечете от новото си работно място, но това не означава, че не можете да преговаряте за основните сред тях.

С течение на времето новото ви работно място може да бъде превърнато в мотивиращо, приятно и комфортно място, което да ви носи удовлетворение, а не само стрес.

3 въпроса на интервю за работа, за които да сте подготвени

За целта е необходимо да знаете как и за какво да преговаряте. Не всички работодатели мислят за всички малки компоненти на комфорта на своите служители, пък и всеки човек има своите индивидуални нужди. Ето защо можете да си позволите да говорите с ръководителя си за нещата, които бихте искали да ви бъдат осигурени, за да можете да изпълнявате служебните си задължения по-качествено и бързо.

По-висока заплата

Един от най-трудните разговори, които много хора се притесняват да водят, е за повишение на заплатата или искането на по-високо заплащане още на интервюто. За да имате самочувствие да го направите, трябва да познавате много добре силните си страни и адекватността на квалификацията си. От значение са и постигнатите успехи на съответното работно място.

Като вземете предвид всички тези аспекти на вашата професионална личност можете с гордост да поискате по-висока заплата.

Повече дни отпуск

Ако имате своите съображения за свободното време, бихте могли да преговаряте с шефа си за повече дни платен или неплатен отпуск, като съгласувате това със заплащането. В определени случаи работодателите биха се съгласили, ако определена част от заплащането ви бъде орязана или часовете на заетост намалени. Всичко това подлежи на преговори.

Възможността да работите дистанционно

Ако работата ви е на компютър, може да бъде извършена от всяка точка на света или не изисква задължително присъствие в офис в определени дни, не се притеснявайте да поискате ден или дни от месеца, в които да работите от вкъщи. В модерния професионален свят това е напълно нормална практика и повечето уважаващи себе си работодатели дават тази възможност на своите служители, за да се чувстват добре.

Важни съвети за интервю за работа, които ще ви донесат успехи

Транспортни облекчения

Ако офисът ви е на отдалечено от дома ви място или работата ви е свързана с чести излизания, срещи с клиенти, посещаване на събития, търговски обекти, то тогава задължително преговаряйте за допълнително заплащане на транспорт.

Плаващо работно време

Плаващо работно време може да означава много неща – работа на смени, продължителен работен ден (повече от 8 часа), последван от компенсации, почасова работа. Говорете с работодателя си и обсъдете най-полезния за вас и служебните ви задължения вид работно време, в което ще сте напълно продуктивни.

Свързани статии

Допълнителни здравни и социални придобивки

Здравите и щастливи служители правят една фирма или предприятие успешни. Този факт е известен в модерния корпоративен свят. Ето защо, ако не ви бъде предложена някаква придобивка, имаща за цел да подобри състоянието на духа и тялото ви, преговаряйте за нея.

Грешки в облеклото, които могат да ви костват работата още на интервюто

Професионално развитие

Разговорите за йерархичното израстване често са трудни, защото могат да са нож с две остриета. От една страна интересът ви към израстването в компанията може да се изтълкува като кариеризъм и да не бъде одобрено от началниците ви. Но от друга страна някои работодатели адмирират подобни кариерни стремежи и не ги обявяват задължително за пагубни и лично мотивирани, напротив.

В случай, че кариерното развитие ви интересува наистина, не губите нищо, ако все пак проведете този разговор. Така ще знаете дали мястото изобщо е за вас или не.

Коментирай