Свободно време

Притча за какво се случва, когато си крещим

Какво носи това за взаимоотношенията ни

03.02.2019г. / 07 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кога бе последният път, в който си повишихте тон с любимия човек? Колко често го правите? Когато сме в кавга с партньора си рядко се замисляме за думите, които изричаме, за тона си. Подценяваме ги, забравяйки, че те носят последствия за връзката ни.

Днес в рубриката ни „Притчи, мъдрости, цитати“ споделяме една поучителна притча. Тя ще ви разкрие какво се случва, когато си крещим и защо не бива да го правим, без значение дали спорим с любим или с колега, роднина, приятел.

Един ден учител попитал учениците си:

– Защо хората, когато се карат, си повишават тон?

– Вероятно губят спокойствието си. – предположили учениците.

– Но защо повишават гласа си, когато вторият човек е до тях? – отново попитал учителят.

Учениците не намерили отговор. Тогава учителят им казал:

– Когато хората се карат и недоволството между тях се увеличава, сърцата им се отдалечават. И заедно с тях и душите им. За да се чуят един друг, те трябва да повишат гласа си. И колкото по-силно е възмущението и гневът им, толкова повече си викат.

Свързани статии

А какво се случва, когато хората са влюбени? Те не си повишават тон, а говорят много тихо. Сърцата им са много близки и разстоянието между тях почти липсва.

– Какво се случва, когато хората правят любов? – попитал учителят и обяснил. – Те дори не говорят, а само шепнат. Понякога не са необходими думи – очите им говорят за всичко. Не забравяйте, че кавгите ви отблъскват един от друг и думите, изречени с повишен глас, увеличават това разстояние многократно. Не злоупотребявайте с него, защото ще дойде денят, когато разстоянието между вас ще се увеличи толкова много, че няма да намерите пътя обратно.

Коментирай
Свободно време