Свободно време

Мисис България 2018 Лидия Янева за красотата, любовта и мечтите

Интервю с носителката на престижната титла Мисис България Worldwide

31.01.2019г. / 16 06ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Лидия Янева е носителка на короната Мисис България Worldwide 2018. Красивата Лидия мечтае за това постижение от много години и макар след дълго чакане, мечтата ѝ се сбъдва и я прави много щастлива. Именно тази постигната цел я кара да вярва още по-силно в мечтите и да не мисли за тях като за невъзможни илюзии.

През есента на 2019 г. Лидия Янева ще представя България на световния финал на конкурса Mrs Worldwide, който ще се проведе в Сингапур. Поканихме Лидия да разкаже за сбъдването на своята голяма мечта, както и за останалите ѝ, не по-малко любопитни занимания и интереси. Сред хобитата ѝ са кулинарията, пътуванията, класовете по аеробика и ориенталски танци, а сред най-големите ѝ постижения е дипломата за козметик и бюти специалист, с която тя се гордее много.

Запознайте се с красивата и интригуваща Лидия и нейният свят, изпъстрен от мечти.

Вие сте по професия юрисконсулт. Как се появи желанието да участвате в конкурс за красота – толкова различно занимание от професията ви?

Преди 18 години имах договор за участие в конкурса „Мис България“, тогава се занимавах с мода. Но по това време забременях и се простих с тази титла, но ми остана такава детска мечта, която сега осъществих. И тъй като в бъдеще планирам да спра да упражнявам професията си на юрисконсулт, тъй като смятам да се установя в чужбина, където е моето семейство и затова много от моите хобита, интереси съм превърнала в своя професия. Хубаво е да имаш някакъв занаят, както например аз имам диплома за козметик. И планирам в бъдеще да се занимавам като бюти специалист – с уреди, лазер машини, професионално. Проучила съм нещата и в чужбина са добре уредени условията.

А каква беше емоцията при спечелване на титлата, разкажете ни за този вълнуващ момент?

Емоцията беше много голяма! Спомням си, че получих на сцената силно сърцебиене, чак се уплаших да не припадна. (смее се). Наистина ви казвам! Така силно се вълнувах. А за световния финал не знам какво ще правя. (смее се).

Лидия Янева е втората дама от ляво надясно. Снимка: Пламен Колев – Хайлайф

Кога ще се проведе световният финал и къде?

Септември или октомври, още не е ясна точната дата. Финалът ще се проведе в Сингапур.

Чудесно място. Вие били ли сте там?

Не, не съм. Но моя близка приятелка бе наскоро там и показа снимки, чувала съм и от други познати, че наистина е невероятно място и нямам търпение да отида.

А освен участието в тези конкурси за красота, друго занимание, свързано с модата, планирате ли?

Не, все пак съм на 36 години, няма как да стане. Но участвам в други инициативи и благотворителни събития, когато имам възможност.

Как реагираха близките ви след победата?

Аз не им казах, поне на майка ми и баща ми, за тях беше истинска изненада. Точно се бях прибрала от Швейцария, където живеят те и им бях казала, че трябва да си правя някакви изследвания в България. Спомням си, че конкурсът беше на 26 октомври и на 27 си бях взела билет за обратно връщане, защото не очаквах да спечеля. Мислех си, че ще отида на конкурса, ще се забавлявам малко и ще летя на другия ден. Но като спечелих се оказа, че има и афтърпарти, на което стоях до 3 часа, а полетът ми беше в 5 сутринта. Нямаше как да стане и изпуснах полета. Взех нов билет и тогава вече им казах, много се зарадваха.

А синът и съпругът ви как реагираха, радват ли се?

О, да, много. Те бяха там, гледаха на живо церемонията. Синът ми се радва, но той е тийнейджър и сега е в период, когато не показва много емоция, по-притеснителен е.

Мъжът ми много се гордее с мен и ме подкрепя. Ако той не ме подкрепя, няма как да се занимавам с подобни неща.

Вече споменахте, че имате различни хобита и интереси. Разкажете ни повече за тях.

Завършила съм техникум по обществено хранене и една от дипломите, които имам е за готвач. Затова и с удоволствие си готвя вкъщи всеки ден. Дори синът ми казва, когато ме няма, „Мамо, моля те, прибирай се, липсваш ми да ми готвиш!“. По-късно завърших Право и докато работих, се записах на курс по колективни занимания по аеробика, тъй като съм се занимавала преди доста активно със спорт. След това изкарах курс и за makeup артист, за слагане на мигли, за козметик. Така че имам доста хобита и занимания, гладна няма да остана! (смее се.)

Но да си призная, за козметиката ми беше най-интересно. И огромно удоволствие ми доставя. Смея да кажа и че съм добра в т. нар. хигиенно-козметичен лифтинг масаж. Чувала съм, че и Йорданка Христова се поддържа с него. Той е ценен, защото с годините мускулатурата на лицето се променя, хиподермисът се свлича надолу и за да се предотврати това спадане на кожата, този масаж помага много.

А може ли човек сам да си го прави вкъщи?

Може, но трябва да знае техниката, иначе няма да има ефект.

А бихте ли издали някоя от вашите тайни за красота или да споделите препоръка от позиция на опита ви като козметик?

Моята най-голяма тайна е водата. Пия много вода. Моите приятели все се шегуват с мен, че навсякъде нося шише с вода, но е така – в колата, навън, вкъщи, непрекъснато си нося шише с вода. Може би това е тайната. От време на време си слагам гомаж – това е ензимен пилинг. Продуктът, който ползвам, може да се слага и на очите, като по този начин избистря погледа и освежава контура на окото. Така се поддържам.

Маски за лице използвате ли?

Много рядко.

А какво мислите за домашните маски за лице, ползвате ли?

Да, ползвам понякога. Плодовите маски са много добри, както и тези от авокадо. Вкъщи отглеждам алое вера и понякога си взимам от него за някоя маска за лице или да освежа кожата. А и ако се прави редовно, това е много ценно за кожата.

Как поддържате стройната си фигура?

Както споменах, имам диплома за инструктор по аеробика и също така по ориенталски танци, belly dance. И с тях се поддържам във форма. Ориенталските танци спомагат много за оформянето на тялото.

Относно храненето спазвате ли определен режим, ограничавате ли се?

Аз все казвам, че съм на диета, но всъщност не спазвам никакъв режим. Гледам да ям от всичко, което обичам, но по малко. И да хапвам по-често, защото така забързвам метаболизма. Колкото по-рядко ядеш, толкова по-бавен е метаболизмът. Затова има и хора, които казват: „Аз нищо не ям, пък не свалям“. Метаболизмът е причината.

А със сладкото как сте, обичате ли го?

Черен шоколад ям, но от време на време. Нямам афинитет към сладкото. Лятно време като усетя апетит за сладко, го задоволявам с плодове.

Колко важно е самочувствието за една жена и влияе ли на поведението ѝ?

Каквото и да прави една жена, трябва да го прави най-вече заради себе си. Когато една жена се харесва и другите ще я харесват. Най-важно е да обичаме себе си. Да се погледнем в огледалото и да си кажем: „Страхотна съм!“. Тогава всички ще ни харесват.

Казват, че „любовта на мъжа минава през стомаха“. Вярна ли е тази приказка според вас, важен ли е домашният уют?

Да, това са най-важните неща. Не само красотата, но и домашният уют, позитивността, усмивката. Ежедневните малки неща, които правим, те са истинската голяма любов.

Споменахте, че обичате да готвите. Кои са любимите ви ястия?

Ние вкъщи обичаме да ядем по-диетични храни, най-често пържоли и салата. Обичам да гледам рецепти в интернет и да импровизирам вкъщи с някакви подправки. Обичам да правя дипове – накиснати ядки, меля ги в блендера, слагам подправки и стават чудесна паста за филийки или брускети. И питки с овесени ядки или хляб от брашно от лимец обичам да правя.

Обичате ли да пътувате, кои са любимите ви места?

Обожавам да пътувам. Много харесвам Португалия, Испания. Швейцария е невероятна страна, където и да отидете там, около вас все едно е картичка, толкова е красиво.

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?

Пожелавам им да имат мечти, да вярват в тях и те ще се сбъднат. Може да е 10 години по-късно, но ще се случи!

Коментирай