Свободно време

Неща, които се случват с тялото, когато спрете алкохола

Интересни промени

04.02.2019г. / 10 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не е задължително да си алкохолик, за да оказва алкохолът вредно влияние върху организма ти. Много хора си пийват по чаша-две вино, други са любители на бирата. За доста от тях важи максимата „без една бира мога, но само с една не мога“. Партита, срещи с приятели, вечери с любимия човек, рождени дни, празници – всички тези поводи са съпроводени от алкохол във всичките му разновидности. Той неминуемо оказва влияние върху организма и здравето ни. Но какво ще се случи, ако спрем да посягаме към него? В тялото настъпват някои интересни промени.

С какво никога да не смесвате алкохола?

Сънят става дълбок и продължителен

Алкохолът повлиява негативно съня, въпреки че много хора погрешно смятат, че ако изпият чаша вино преди лягане например, ще заспят по-лесно. Това усещане е лъжливо. Обикновено изпитваме сънливост след консумация на алкохол, защото биват потиснати определени центрове в мозъка, отговарящи за бодростта. Заспиването може и да стане по-бързо, но е краткотрайно, а в много случаи сънят не може да достигне истински дълбока фаза.

Ще ядете по-малко на вечеря

Представете си как си сипвате една голяма студена бира и докато я пиете посягате към масата непрекъснато. Това важи и за други видове алкохол, разбира се, особено ако са консумирани в компания. Освен това алкохолът сам по себе си е много калоричен. Ако го премахнете от хранителния си режим за известно време е възможно дори да отслабнете.

Кои храни да приемате преди консумацията на алкохол и защо?

Ще ви се яде повече сладко

Ако ви се пие любимият коктейл, но сте си дали обет за въздържание, мозъкът ви неистово ще иска да си набави отнякъде допамин, за да се почувства отново добре. Сладкишите и шоколадът са идеално средство за тази цел. Същото ще се случи и ако спрете цигарите.

Кожата ви ще се изчисти

Няколко дни след като сте спрели напълно да пиете алкохол има вероятност да забележите как кожата ви е започнала да се просветлява. Тъмните кръгове сутрин стават все по-малки, кожата започва да сияе, да ви опъва по-малко, а даже малките бръчици около очите ви са се поизгладили.

Диабет тип 2 и алкохолът – какво трябва да знаем?

Това е така, защото влагата се е върнала в кожата ви и я е подхранила отново. Алкохолът и особено честата му употреба дехидратира цялото тяло, като от това страда и кожата.

Коментирай