Свободно време

„Фаворитката“ бе отличена със 7 награди БАФТА

„Роди се звезда“ взе само една награда

11.02.2019г. / 10 16ч.
Михаела Лазарова
 Оливия Колман бе отличена в категория най-добра актриса. Снимка: Reuters

Оливия Колман бе отличена в категория най-добра актриса. Снимка: Reuters

Само дни преди наградите „Оскар“, в Лондон в Royal Albert Hall бяха връчени наградите БАФТА. Специални гости на церемонията бяха принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън.

Британската академия за кино и телевизия награди филма „Рома“ за най-добър филм. Алфонсо Куарон („Рома“) получи награда за най-добър режисьор. Филмът му взе отличия и в категориите „Най-добра кинематография“ и „Най-добър чуждестранен филм“.

Историческата драма с елементи на комедия „Фаворитката“ бе отличена с цели 7 статуетки, а актрисата Оливия Колман бе отличена в категорията „Най-добра актриса“ за превъплъщаването си в ролята на кралица Анна Стюарт. Рейчъл Вайс също попадна в списъка на отличените, но за най-добра поддържаща женска роля, също за играта си във „Фаворитката“.

И на тези награди със статуетка бе отличен Рами Малек за пресъздаването на образа на Фреди Меркюри в „Бохемска Рапсодия“. Преди няколко седмици Малек получи „Златен глобус“ за най-добра мъжка роля, а дали ще се сдобие и с „Оскар“ предстои да разберем.

Лентата бе отличена и с награда в техническата категория за най-добър звук. Биографичната лента „Зелената книга“ също получи награда БАФТА. Тя отиде при Махершала Али за превъплъщаването му в образа на Дон Шърли.

Въпреки че филмът на Брадли Купър „Роди се звезда“ бе номиниран в цели 7 категории, успя да вземе отличие само за оригинална музика. Неговата музикална половинка Лейди Гага не успя да присъства на наградите БАФТА, тъй като имаше участие на музикалните награди „Грами“ в Лос Анджелис.

За най-добър дебют, награда получи актрисата Летисия Райт за играта си в „Черната пантера“, като лентата бе отличена и в категорията „Визуални ефекти“. Кадри от церемонията може да видите в галерията ни.

Снимки: Reuters

Коментирай