Свободно време

Вълнуващ трилър, изпълнен със съспенс и неочаквани разкрития

„Сушата“ – Джейн Харпър

18.02.2019г. / 06 10ч.
Аз жената
Корица: издателство "Хермес"

Корица: издателство "Хермес"

Един от най-забележителните дебюти, които някога съм чел. Всяка дума е почти съвършена. Историята се надига като вълна, която помита всичко по пътя си, преобръща онова, което сте си мислили, че знаете, и ви оставя зашеметени. Прочетете тази книга! – Дейвид Балдачи

Дебютният роман на австралийската писателка Джейн Харпър – „Сушата“, се превърна в световен бестселър само няколко месеца след излизането си. Интригуващият трилър бе обявен за Роман на годината на Австралийската книжна индустрия и вече е преведен на 36 езика, а българските почитатели на жанра ще могат да го намерят в книжарниците от 19 февруари.

Освен високата оценка на критици и читатели, романът спечели и приза за криминален трилър на годината на Британските книжни награди и е носител на награда „Златна кама“ на Асоциацията на писателите на криминални романи на Великобритания за 2017 г. Умело изграденият сюжет и реалистично представените човешки съдби на фона на австралийската пустош са само част от причините, които ще ви държат със затаен дъх до последната страница!

За книгата


В австралийското фермерско градче Киуара не е валяло от две години. Сушата оказва пагубно влияние върху местния бизнес и напрежението достига връхната си точка, когато трима членове на семейство Хедлър са брутално убити. Жителите смятат, че извършител на ужасяващото деяние е Люк, който, след като отнема живота на съпругата и шестгодишния им син, се самоубива. Единственият оцелял при зловещата кървава баня е невръстната им дъщеричка.

Федералният агент Арън Фолк се завръща в родния си град за погребението на Люк – най-добрия му приятел от детството. Въпреки че е твърдо решен да прекара само осемнайсет часа там, Фолк е въвлечен в разследването от новия местен полицай Рако.

Преди двайсет години Арън е напуснал Киуара заради тайна, която смята за отдавна погребана. Тайна, която сега смъртта на Люк заплашва да извади на повърхността и която ще промени всичко...

Отзиви за „Сушата“

Не е за вярване, че това е дебютният роман на Джейн Харпър! „Сушата“ е напрегнат трилър, изпълнен с неочаквани обрати и разкрития, които няма да ви оставят да си поемете дъх буквално до последната страница! Още преди филмовата версия да се е появила на екрана, Джейн Харпър оставя трайна следа. – Ню Йорк Таймс

Един от най-обсъжданите дебюти на годината. Историята на Харпър се развива с бясно темпо и заслужава всеки суперлатив по свой адрес. Горещо препоръчваме! – Букпейдж

Смайващ, изпълнен със съспенс дебют... просто изумителен! – Пъблишърс Уикли

Със „Сушата“ Джейн Харпър мигновено заема заслужено място сред криминалния писателски елит. Ако тази книга не получи награда „Едгар“ за дебют, то няма справедливост. Тя притежава всичко: изключителни персонажи, неповторима атмосфера и зашеметяващ сюжет. – Джон Лескроарт, бестселъров автор

За авторката

Джейн Харпър е родена в Манчестър, но се премества със семейството си в Австралия, когато е на осем. Получава австралийско гражданство, след което се завръща във Великобритания и завършва английски и история в университета в Кент, а после специализира журналистика. Работи за вестник „Хъл Дейли Мейл“ в продължение на няколко години, след това се установява в Австралия, където работи за два местни ежедневника. Дебютният ѝ роман „Сушата“ се появява на пазара в началото на 2017 г. и попада в класациите за бестселъри на „Ню йорк Таймс“ и „Амазон“, правата за издаването му са продадени в тридесет и шест страни. Правата за филмиране на романа са закупени от продуцентската компания на Рийз Уидърспун. Понастоящем Джейн живее в Сейнт Килда със съпруга и дъщеря си.

Откъс

Гретчън пристъпи напред и го пресрещна с прегръдка. Очите му с разширени, блеснали зеници потърсиха над рамото ѝ тези на Арън. Фолк се запита дали не беше взел успокоителни, за да преживее този ден. Когато най-после се почувства свободен, Джери протегна ръка и улови дланта му в топло, силно ръкостискане.
– Все пак го направи – каза неопределено, докато Гретчън се въртеше около тях.
– Да. Получих писмото ти.
Джери отново улови погледа му.
– Добре. Ами помислих си, че е важно да си тук. Заради Люк. Не бях сигурен, че ще го направиш, приятел. – Последното изречение увисна тежко във въздуха.
– Точно така – кимна Арън. – Наистина е важно.
Съмненията на стареца не бяха съвсем безпочвени. Седмица по-рано Фолк седеше зад бюрото си в Мелбърн и се взираше безучастно в снимката на Люк във вестника, когато телефонът иззвъня. С пресекващ глас, който не беше чувал от две десетилетия, Джери му съобщи подробности за погребението.
– Ще се видим там – завърши, без въпросителен знак накрая. Фолк избягваше разделения на пиксели поглед на Люк, докато мърмореше някакво извинение с работата си. Истината беше, че не можеше да се реши. Два дни по-късно пристигна писмото. Очевидно Джери го бе пуснал веднага след като бе затворил телефона.
Ти излъга. Непременно ела на погребението.
Същата нощ не спа добре.
Сега и двамата се обърнаха неловко към Гретчън. Тя гледаше намръщено към мястото, където синът ѝ с треперещи крачета изкачваше стълбите на висока катерушка.
– Ще отседнеш в града тази нощ – каза Джери. Отново не беше въпрос.
– В една стая над бара.
Откъм детската площадка се разнесе вик и Гретчън изсумтя недоволно.
– По дяволите! Знаех си, че така ще стане. Извинете ме – каза тя и се отдалечи.
Джери улови лакътя на Арън и го дръпна настрани от тълпата. Ръката му трепереше.
– Трябва да поговорим. Преди да се върне.
Фолк се освободи с рязко, премерено движение, давайки си сметка за присъствието на останалите. Не беше сигурен кой беше там и кой можеше да ги види.
– За бога, Джери, какво искаш? – Надяваше се, че изглежда достатъчно спокоен. – Трябва да те предупредя, че ако това е някакъв вид изнудване, по-добре не започвай.
– Какво? Исусе, Арън! Не. Нищо такова. – Старецът изглеждаше искрено изумен. – Ако исках да създам неприятности, щях да го направя преди години, нали? Бях щастлив, че излъгахте. Господи, тогава сам бих ви насърчил да го направите. Но сега не мога. След всичко това? Карън и Били са мъртви, а той нямаше още седем години. – Гласът му заглъхна: – Виж, съжалявам за писмото, но имах нужда да дойдеш. Аз трябва да знам.
– Какво да знаеш?
Очите на Джери изглеждаха почти черни на ярката слънчева светлина.
– Дали Люк е убивал и преди.

На книжния пазар от 19 февруари 2019 г.
Превод Пепа Стоилова
Обем: 336 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN: 978-954-26-1875-1
Корична цена: 15,95 лв.

Коментирай
Свободно време