Свободно време

Само 4% от българите са щастливи, сочи проучване

„Щастието е навик, който се учи“, твърди Любов Кирилова от „Happiness Academy“

22.02.2019г. / 12 30ч.
Мария Дуковска
Само 4% от българите са щастливи, сочи проучване

Само 4% от българите се чувстват щастливи, а цели 31% смятат живота си за нещастен. Това показват резултатите от проучване за щастието на българските граждани. Според проучването най-нещастни са ромите, хората над 70 години и лицата, които са получили само основно образование. Съвсем очаквано щастието до голяма степен зависи от доходите.

Любов Кирилова от „Happiness Academy“ каза, че въпреки тревожната статистика, в глобалната класация България се е изкачила с над 20 места по щастие сред страните в света.

Изграждаме едни навици вътре в себе си, защото то тръгва от нас самите, които ни правят по-щастливи. Щастието е навик, който се учи, по-точно композиция от навици. Всичко е индивидуално – има различни емоции, които определят щастието“, каза тя в студиото на „България сутрин“.

Кирилова обясни, че методологията на изследването у нас е американска и за пръв път е приложена в България, а резултатите зависят от това как ги четем.

Психологът Еленко Ангелов пък беше категоричен, че подобни анализи на щастието му звучат сериозно, колкото хороскоп в жълт вестник.

Щастието е много лично, има много форми. Нещата са още по-очевидни, когато си погледнем в джобовете. Можем да говорим безкрай, да раздуваме локуми, но няма как да си щастлив без доходи, каквито и помпозни и духовни приказки да говорим“, подчерта Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Психологът допълни, че всичко за щастието е клише, но всичко е вярно, а Любов Кирилова каза, че други проучвания са показали, че най-щастливи са тези с дълготрайна връзка с други хора.

Вижте видеото с целия разговор.

Коментирай