Свободно време

Граници, които не трябва да се прекрачват в приятелството

Не го правете в името на добрите отношения

27.02.2019г. / 08 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Приятелите са едни от най-ценните хора в живота ни. Тях имаме възможността да избираме според интересите и разбиранията си за разлика от роднините. Не че семейството не е важно, напротив. Но много често приятелите ни се оказват хората, на които можем да се опрем, когато сме в нужда, с които да се смеем или да плачем, хората, на които можем да разчитаме в добро и лошо.

Истинският приятел прави всичко за хората, които обича. Готов е да вдигне телефона посред нощ и да даде съвет. Избира подаръци за специални поводи с огромно внимание и с едничка цел – да накара приятелите си да се усмихнат и да се почувстват специални.

Типове приятели, от които имате огромна нужда

Колкото и близки приятели да имате, колкото и да споделяте всичко с тях, все пак има граници, които не е добре да прекрачвате. Някои от тях човек прави неумишлено, но могат да наранят. Кои са те?

Говорене зад гърба

Злонамереното говорене зад гърба и сплетничеството не са част от приятелството. В тези ситуации е ясно, че такъв човек не ви е приятел. Но има и други ситуации, в които се оказвате говорещи зад гърба на добър приятел често с намерението да помогнете. Обсъждате казуси и проблеми с трети човек, от когото търсите съвет или се опитвате да помогнете косвено. Бъдете предпазливи в такива моменти, защото можете да изгубите доверието на приятеля или приятелката си, което сте градили дълго време.

Приятелите не ви карат да избирате между тях и половинката ви

Ако човек ви е истински приятел, той не би ви карал насила да правите този труден, а и напълно излишен избор. Подкрепа, разбиране – да, можете да ги очаквате от приятел, но избор между него и партньора ви – това е ясен показател за неоправдана и неоснователна ревност. Дори приятелят или приятелката ви да не харесва интимния ви партньор това не е повод за прекрачване на границата.

Приятелите не издават тайните ви

Дори малка и незначителна тайна не трябва да бъде издавана, ако сте истински приятели, освен ако от това не зависи здравето или живота на близкия ви човек. Ако имате приятелка, която никога не се стърпява и разказва на останалите нещата, които сте ѝ доверили, преосмислете отношението си към нея.

Не искайте от приятел да подкрепя лошото ви поведение

Всички искаме пълната подкрепа на най-близките си хора. Това не означава обаче да ги заставяме да ни съдействат най-общо казано в лошите ни намерения. Ако искате това от приятел и срещнете неговия отпор, помислете преди да го съдите. Анализирайте поведението си и се замислете дали не грешите. Вслушвайте се в приятелските съвети.

5 признака, че приятелството вече не си струва

Истинските приятели ценят времето ви

Приятелят е такъв, когато подхожда с уважение към времето ви. Той не би ви се сърдил, ако не разполагате с достатъчно свободно време, за да се виждате всеки ден например, защото приятелите са такива, дори когато времето и разстоянието се опитват да ги разделят.

Приятелите не се възползват финансово от вас

Един от признаците на фалшивото приятелство е финансовата облага. Ако имате приятел, който ви търси само когато се нуждае от финансова инжекция, той не ви е приятел.

Коментирай
Свободно време