Свободно време

Как двама географи загърбиха живота си в САЩ, за да отворят пекарна в Чавдар

Историята им разказва Петя Кертикова в рубриката „Завърналите се“ по Bulgaria ON AIR

14.03.2019г. / 12 02ч.
Аз жената
Как двама географи загърбиха живота си в САЩ, за да отворят пекарна в Чавдар

Тази седмица в „Завърналите се“ с Петя Кертикова ви отвеждаме в една от най-малките общини в България – Чавдар. Там двама географи отварят пекарна – собствен бизнес, който стартират след прибирането си от Съединените щати, където остават 13 години.

Антон и Мария се завръщат от Щатите, за да отворят собствен бизнес в най-малката община у нас. Тяхното верую е „Хляб не се хвърля“.

Двамата изкарват 13 години в Денвър преди да вземат решение да се приберат в България. Причината е нарастващата вълна от насилие зад океана. След завръщането си те решават да се впуснат в света на бизнеса. Сега двамата дават работа на петима души от региона.

„Пускахме хляб няколко пъти седмично, който обаче не се продаваше. Затова го раздавахме. Когато излезе крайният продукт и разчупя топлия хляб, ми се разтапя сърцето. Винаги сме си говорили, че един ден ще се приберем. Като отидохме в САЩ имаше по 1-2 масови стрелби в годината. Накрая станаха всеки месец. Затова и решихме да се приберем“, разказа Антон Митов.

Неговата половинка Мария Цачева пък разкрива, че вече са сбъднали американската си мечта и сега трябва да сбъднат българската си. Затова и вкарват всичките си пари в новия бизнес.

„Взехме решение да направим наш бизнес. Сутрин, като ставахме за хляб, той вече беше свършил и така се решихме да направим пекарна. В началото нямахме идея как се пече хляб. Идеята за хляба ни доведе тук, за да можем да прекарваме повече време с близките си“, сподели тя.

Вижте повече във видеото!

Коментирай