Свободно време

Гризане на ноктите – какво говори този навик за личността?

Любопитно изследване

26.03.2019г. / 06 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гризането на ноктите като състояние има своето медицинско название – онихофагия. То е лош вреден навик, който много хора имат. Гризането на ноктите не само влошава външния им вид, правейки ги къси и вдлъбнати в кожата, но създава големи предпоставки за нарушения в целостта и здравето на нокътя, както и възникване на потенциални вътрешни инфекции, причинени от бактерии или счупване на зъби.

Веднъж започнали да гризете ноктите си, трудно бихте успели да прекратите този вреден навик. Науката определя онихофагията като вид невроза, предизвикана от стрес, и го причислява косвено към групата на обсесивно-компулсивните разстройства.

Какво причинява работохолизмът на психическото състояние?

Хората, гризещи си ноктите, използват този навик несъзнателно, за да се освободят от стреса и тревожността. Той им помага да се справят в трудни ситуации.

Но какво още подсказва гризането на ноктите за личността?

Според изследване, публикувано в Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, което rd.com цитира, хората, които си гризат ноктите са перфекционисти.

Учените са наблюдавали 48 пациенти, половината от които са имали фокусирано върху тялото повтарящо се нервно разстройство. Резултатите показали, че групата от хора, които страдат от онихофагия, показала признаци на свръхорганизираност, стриктност, способност за дългосрочно планиране в детайли и стабилно съсредоточаване върху решаване на проблемни ситуации.

Участниците в изследването били поставяни в различни ситуации, предполагащи повишени нива на стрес, разочарование, скука и спокойствие. Ситуациите били свързани с първите три емоции, предизвикващи появата на физически израз на невроза, в случая гризане на нокти.

Знаете ли, че... Противоположностите не се привличат?

Специалистите смятат, че тези хора са неспособни да се справят добре в дадена стресова ситуация, което ги напряга и не им позволява да я преодолеят без да включат в действие физическото проявление на неврозата си. Гризането на ноктите е начин за успокояване, за да могат тези хора да успеят да се справят с попадането в дадена напрягаща ситуация.

Освен това, хората с този вреден навик често не са доволни от изпълнението на задачите, докато не ги доведат до перфектен финал. Гризането на ноктите им помага в съсредоточаването.

Коментирай