Свободно време

Лъжи, които изричаме всеки ден, за да запазим самочувствието си

Защо го правим?

03.04.2019г. / 11 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На всеки се налага да лъже постоянно. Нямаме предвид преднамерените подмолни лъжи, с които някои хора целят да навредят или да прикрият умишлено истината, за да се облагодетелстват, а онези малки благородни лъжи, с които искаме да предпазим другите от нараняване или се опитваме да запазим самочувствието си. Кои са така наречените „бели лъжи“, които много от нас често изричат?

„Да, харесвам гаджето ти“

Понякога е трудно да споделите на приятелка истинското си мнение за приятеля или мъжа ѝ, за да не я нараните или обидите. Любовта е индивидуален избор и понеже осъзнаваме това, често изричаме тази лъжа. Онова, което е накарало приятелката ви да се влюби в партньора си, за вас е невидимо и често предпочитате да премълчите неодобрението си вместо да критикувате.

Седем от най-големите лъжи, които изричат мъжете

„Харесва ми как се получи прическата“

Замислете се колко пъти сте били честни с фризьорката си. Ако не сте доволни от прическата, по-вероятно е да не се върнете повече в този фризьорски салон, отколкото да кажете на глас истинското си мнение.

„Да, харесва ми мусаката ти“

На гости сте на приятели или роднини. Домакинята е сготвила любимата на цялото семейство мусака, а вие се чувствате длъжни да я похвалите, за да не я обидите. Това е нормална реакция предвид усилията, които са вложени.

„Добре съм, наистина“

Това е една от най-често изричаните лъжи от повечето хора. Предпочитаме да не говорим за проблемите и страданията си, защото не искаме да ни съжаляват. Друга възможна причина за скриването на истинското ни състояние е фактът, че не искаме да тревожим близките си, докато намерим решение на проблема.

„Ще те оставя да си тръгнеш“

Тази „бяла лъжа“ се появява често в обясненията преди раздяла. Истината в много от случаите е, че всъщност човекът, който изрича тази лъжа иска да си тръгне, а прехвърля тази отговорност на другия. Убеждението, че така другият ще се чувства добре, е и начин да предпазите съвестта си от угризения.

„Справи се чудесно“

Макар да знаем, че това не е така, казваме на любимите си хора, на партньорите или децата си, че са се справили добре, за да не губят надежда и вяра в способностите си. Понякога е добре и да отправяме градивна критика, за да ги стимулираме, но невинаги моментът за това е подходящ.

Свързани статии

„Имал съм N на брой сексуални партньори“

Когато се заговори за секс, мъжете са склонни доста да надвишават бройката си, за да впечатлят приятелите си или да изпъкнат като истински плейбои пред жените. В много от случаите обаче се оказва, че бройката на сексуалните партньори предизвиква социална тревожност, която ни кара да лъжем, за да прикрием притеснението си, най-вече ако бройката е малка.

Езикът на тялото не лъже, когато симулирате оргазъм!

„Ще видим“

Когато изречем тази фраза, обикновено наум знаем, че това няма да се случи. „Ще видим“ е начин да тушираме проблема за малко, да отложим правенето на нещо, което не желаем или просто израз на нежелание за взимане на отношение.

„Вината не беше моя“

Най-трудно е да признаем пред себе си, когато сме виновни. Човешкото его е устроено по начин, който го кара да пречупва истината субективно, в повечето случаи за да се самооневиним. Способността да извъртаме истината в името на това да запазим съвестта си чиста, дори знаейки, че не сме прави, е феномен, който се проявява почти при всеки човек.

Коментирай
2 rate up comment 3 rate down comment
titia ( преди 5 години )
obiknoveno sum otkrovena i o4akvam navremenna reakcia kogato spodelia ne6to -kak se 4uvstvam ili kakvi kompromisi pravia . razbira se o4akvaniata mi 4esto sa izlugani. no pone suvestta mi e 4ista 4e sum otkrovena.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар