Свободно време

„Призрачната гора“ – Мат Хейг

Новият роман за деца от поредицата „Европейски разказвачи“

15.05.2019г. / 06 44ч.
Аз жената
Корица: издателство „Емас“

Корица: издателство „Емас“

Никога – при никакви обстоятелства – не влизайте в „Призрачната гора“!,

предупреждава ни авторът Мат Хейг

Добре дошли! Все пак се осмелихте и пренебрегнахте първото, най-важно правило на професор Хорацио Тенгълуд. Значи успешно преминахте изпитанието! А сега да разберем основното: Самюъл Блинк е главният герой в тази история, но все още не го знае.

В настоящия момент той е на задната седалка на семейния автомобил заедно със сестра си Марта. Дори не подозира за гигантския дънер, който ще се стовари от небето върху тях едва след минути и ще преобърне живота им завинаги. Също така не очаква, че двамата ще са принудени да се преместят в Норвегия и да ядат от миризливото кафяво сирене на леля си Ида. Още по-малко пък има подозрения как Марта ще изчезне в дебрите на Призрачната гора – дом на еднооки тролове, злонамерени духчета Наистина, една магьосница, крадяща сенки, и на злия Променител.

Самюъл Блинк не знае нищо. Така че – недейте да му казвате. Възможно е това да развали историята...

Мат Хейг е автор от световна величина, който пише и за деца, и за възрастни. „Призрачната гора“ е дебютът му за млади читатели – малко зловеща, но много забавна и вълнуваща приказка, вдъхновена от северната митология. Самият той признава, че процесът на писане му е доставил огромно удоволствие, защото си е дал пълна свобода в създаването на обитателите на гората, а и в крайна сметка е разказал точно по този начин една трудна история за брат и сестра, които трябва да се справят със загубата на родителите си.

Книгата веднага е оценена високо и му носи най-значимите награди и номинации на Острова, включително място в краткия списък на медала „Карнеги“, награда „Блу Питър“, гласувана от деца, златен медал на „Нестле“ за детска книга... Българските читатели ще я открият като част от поредицата на издателство „Емас“ „Европейски разказвачи“, в която намират място най-обичаните романи за деца и юноши от целия континент.

„Възхитителна и магична... Изключителна!“ Дъ Таймс

На книжния пазар от май 2019 г.
Превод: Емилия Ничева-Карастойчева
Редактор: Цвета Германова
Обем: 336 стр.
Корица и илюстрации: Санди Найтингейл
Художник: Адаптация на корицата: Борис Драголов
Издателство: „Емас“
ISBN: 978-954-357-401-8
Корична цена: 13 лв.

Коментирай