Свободно време

Чести грешки при готвенето с масло

Как да постигнете идеалния вкус за вашето картофено пюре

26.05.2019г. / 07 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-често използваните съставки в кулинарията е маслото. Обичаме да го хапваме върху препечена филийка, да го добавяме към тестата за питки, хлябове, към месните специалитети. Но дали готвим с него правилно?

Вижте някои от най-често допусканите кулинарни грешки, както и съвети за по-вкусен резултат.

Използване на грешна температура на маслото

Нещо много важно при приготвяне на печива с масло е неговата температура. Когато в рецептата за любимия ви кекс или бисквити пише, че маслото трябва да е на стайна температура, това означава маслото да е наистина меко, за да може лесно да се свърже със захарта и да се образува плътна и кремава основа.

Ако решите да разтопите маслото, за да стане по-лесно бъркането, това може да доведе до образуването на въздушни джобове, което може да направи крайния резултат не пухкав, а да е по-сплескан. Когато приготвяте тесто за пай, бутертесто, работете с масло, което е наистина студено.

Питки със зелен лук и масло

Твърде мекото масло няма да ви свърши работа и няма да направи по-люспесто и вкусно тестото. И все пак, ако по рецепта маслото трябва да е разтопено и да се комбинира с яйца, трябва да го оставите да изстине малко, за да не сготвите яйцата.

Има ли значение дали маслото ще е солено или не?

Да! Когато готвите с неосолено масло, може да контролирате количеството добавена сол. Ако все пак рецептата включва такова, започнете с по-малко количество, опитвайки постоянно, за да знаете дали да добавяте допълнително сол или да я пропуснете. Несоленото масло е идеално и за приготвянето на солени сосове, което ви позволява вие да определите според вкуса ви солеността. Солено масло може да пробвате за сандвичи, сосове, при приготвяне на зеленчуци.

Свински пържоли с масло и кафява захар

Добавяте го твърде скоро по време на пържене

Маслото има една невероятна кремавост, вкус и плътност. Но когато го готвим на висока температура то губи тези уникални вкусови качества. Потъмнява, загаря и вкусът му не се усеща. Обичаме да приготвяме пържола, морски дарове или зеленчуци в тиган. Искаме да усетим плътността на маслото, а не да загори.

Тогава в добре загрят тиган капваме няколко капки зехтин или друго растително масло, което е подходящо за готвене на висока температура. Овкусяваме месото от двете страни с малко сол и черен пипер, добавяме го в тигана.

Бучка масло прибавяме, когато месото вече е почти готово. Така ще получим чудесен сос и вкус. Може леко да наклоните тигана към вас и с мазнината, която ще се отдели с помощта на лъжица да облеете няколко пъти пържолата. Без загаряне и горчив вкус.

Тайната на идеалния омлет

Маслото има ниска точка на горене и започва да пуши и изгаря при 176 градуса. Това означава, че то може да не е подходящо за всички техники на готвене. Ето защо при пържене го комбинираме с други масла с висока точка на горене като слънчогледово, рапично и други. Може да опитате масло гхи. То има висока точка на задимяване (250 ° C или 482 ° F). Може да готвите, печете, пържите с него и то няма да се разпада на свободни радикали като много други масла. Повече за него вижте тук.

Когато добавяте масло в тигани, към сосове, то трябва да бъде студено и да се добави малко преди сервирането.

Когато печете птиче месо с кожата, поставете малко количество масло между кожата и самото месо. Кожата лесно се отделя и се получава нещо като джоб. Този трик ще подхрани месото, добавяйки му повече вкус и запазвайки го сочно.

Печени филийки с чесново-билково масло

Добавете масло преди другите млечни продукти в картофено пюре. Ако към горещите картофи сложите най-напред млякото, сиренето, водата в млечните продукти ще се комбинира с картофеното нишесте, което ще направи текстурата лепкава. Когато първо се добави маслото, мазнината покрива молекулите на нишестето и им пречи да реагират с водата в млечните продукти. Резултатът е кадифено и вкусно пюре.

Обичате ли омлети? Когато разбиете яйцата, добавете към тях малко количество студено масло на кубчета. Вкусът на омлета ще бъде много по-добър.

Коментирай
Свободно време