Свободно време

„Скривалище на сенки“ – Мария Грипе

Със „Скривалище на сенки“ завършва култовата четирилогия на „Сенките“

08.06.2019г. / 06 13ч.
Аз жената
Корица: издателство "ЕМАС"

Корица: издателство "ЕМАС"

Малцина са писателите, които умеят да пишат увлекателно за деца. А още по-малобройни са онези, които пишат така, че да събудят у невръстните си читатели желанието да разсъждават. Една от тези редки автори-магьосници на словото е шведката Мария Грипе. Мая Стина Валер, както е нейното истинско име, е родена през 1923-та година в малкото градче Ваксхолм, разположено на Стокхолмския архипелаг, и умира на 83-годишна възраст (през 2007 г.). За толкова дълъг живот човек навярно става много мъдър. Но това е работа на възрастните. За малките трябва да пишеш интересно. А Мария Грипе определено пише интересно. За своите над 35 книги, повечето илюстрирани от нейния съпруг Харалд Грипе, е получила близо 20 национални и международни литературни награди, а самите книги не само че са преведени на 30 езика, но и много от тях са екранизирани и имат огромен успех. Зад тези цифри се крие голям талант, сериозни знания и много любов – любов към литературата, но най-вече към децата.

Грипе се нарежда сред най-талантливите и обичани скандинавски писатели на детски книги заедно с Астрид Линдгрен и Туве Янсон. Тя обича да пише за ексцентрични, различни, самотни деца. Сред темите, които я вълнуват най-много, са самотата, ранимостта на детската душа, житейските несгоди. С неподражаемо майсторство „забърква“ историите си с по нещо свръхестествено, тайнствено и мистично и още от първите редове разпалва любопитство. А тогава и нашата фантазия помага.

В изкуството и изобщо във философията сянката е символ на тъмната страна, на негативното начало, на второто „аз“. Сянката крие зловещи тайни, тя е безплътна, но опасна. Именно сянката е основен символ в четирилогията на Мария Грипе, включваща „Сянката над каменната пейка“, „... и белите сенки в гората“, „Деца на сенки“ и „Скривалище на сенки“, която издателство „Емас“ сега пуска на българския пазар.

В световноизвестната ѝ тетралогия действието се развива през 1911 година. Четиринайсетгодишната Берта живее в малък град заедно с родителите си, брат си и сестра си. Един ден в дома им постъпва нова прислужница на име Каролин. Тя внася нов живот в скучното всекидневие на заможното семейство, което живее доста затворено. Никой не остава безразличен към силното ѝ присъствие. Децата я боготворят, родителите са удивени от трудолюбието ѝ... Освен обаче ведро настроение и разнообразие, Каролин внася в монотонния живот на семейството и смут. Тя не се свени да повдига въпроса за мястото на жените в обществото, за равноправието между половете; не се бои да опонира на възрастните и да им показва къде грешат… Изобщо, Каролин е момиче с мнение. Тя обаче изповядва напредничави възгледи, които не намират почва у заможното, но доста консервативно семейство на Берта. При все това никой от домашните не знае почти нищо за младата прислужница. Миналото ѝ е забулено в мистерия. Никой не знае от какво семейство е, как е живяла, защо избягва да говори за себе си. Впоследствие се оказва, че Каролин и Берта са сестри – имат един и същи баща. Двете момичета изпитват силно желание да се сближат и заминават заедно за загадъчен замък на име „Розов дар“, където наяве излизат още тайни от миналото на Каролин. „Скривалище на сенки“ придава завършеност на вълнуващата тетралогия на Мария Грипе, тетралогия, която омагьосва читателя с приказната си атмосфера и го държи в плен на обаянието си до последната страница.

И не на последно място – Мария Грипе е носителка на най-престижната награда за детска литература в света, медала „Х. Кр. Андерсен“. Впрочем той е бил неин любим автор. А още по-любопитно е, че през 2005 г. е учредена награда „Мария Грипе“. Тя се присъжда ежегодно на шведски писател, който „в своите книги дава възможност на читателите да се срещнат със света на фантазията и реалното“, а главният герой непременно трябва да бъде млад. Какво чудно има? Нали точно това намираме в нейните романи.

На книжния пазар от юни 2019 г.
Обем: 540 стр.
Издателство: „Емас“
Корична цена: 13,90 лв.

Коментирай