Свободно време

Зоуи Салдана: Намерете невероятни ментори, които вярват във вас

Освен актриса, Зоуи Салдана е и предприемач със собствен бизнес

18.06.2019г. / 15 17ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Зоуи Салдана е едно от най-популярните лица на Холивуд в момента. Кариерата ѝ стъпва на роли във филми като „Аватар“, „Пазители на Галактиката“ и „Стар Трек“. Същевременно тя е предприемач – миналата година стартира собствена медийна платформа (BESE), която обръща внимание на малцинствените групи, които са слабо представени в медиите в Съединените щати.

Тази година Зоуи беше част от журито на конкурса за социално предприемачество Chivas Venture. На неговия финал успяхме да чуем мнението ѝ по няколко въпроса за жените в предприемачеството, работата в Холивуд и какво е нужно на младите хора, които започват собствен бизнес.

Ето и какво разказа актрисата на червения килим на финала на Chivas Venture пред Елена Кирилова, журналист в Investor.bg.

Колко важно е компаниите, които се раждат днес, да са устойчиви и да мислят за природата?

Мисля, че майката природа наистина ни изпраща много големи предупреждения за това, което се случва с планетата ни, ако продължаваме да строим и да печелим финансово, да получаваме лични облаги, без да ѝ отвръщаме с нищо, без да рециклираме, без да се грижим за нея. Това вдъхновява млади хора в бизнеса да създават компании около идеята за устойчивост и грижа за планетата и е наистина чудесно.

Част сте от тазгодишното жури на състезанието за компании в сферата на социалното предприемачество Chivas Venture. Какво бихте препоръчали на участниците през следващата година?

Съветът ми е, ако градите бизнес, който е социално насочен и свързан с природата, уверете се, че сте разгледали всички малки детайли. Направете го така, че да можете да кажете: „Открих нещо ново“. Важно е никога да не спирате да правите проучвания и да сте сигурни, че сте ангажирани с мисията.

Освен с кино, Вие се занимавате и със собствен бизнес. Какво е нужно за една жена, за да стане успешен предприемач и същевременно да е успешна актриса в Холивуд?

Труден въпрос! Да работи сериозно, да е честна, да взима мъдри решения, защото ще трябва да работи усърдно. Ок е да казваш „не“, защото понякога да кажеш „не“ може да те заведе до онова единствено „да“, от което се нуждаеш.

Става ли по-лесно за жените в бизнеса?

Мисля, че винаги ще има предизвикателства. Винаги ще се сблъскваш с предизвикателства, когато градиш нещо, докато се учиш и растеш. Смятам, че по-важното е да се фокусираме върху всички страхотни неща, които се случват на жените и да спрем да се фокусираме върху лошите, които все пак трябва да бъдат решени. Едно от най-важните неща, които правим като жени е, че се подкрепяме. Когато жена бъде наета на лидерска позиция в компания, това, което прави сега, което не е правила преди или не ѝ е било позволено да прави преди, е да вдъхновява други жени. Всичко това представлява голяма промяна. Вече се грижим едни за други. Това е важното.

Какви са предизвикателствата в работата Ви по медийната платформа BESE?

Създадох собствен бизнес, който стартирах миналата година, и все още имам много общо с участниците в Chivas Venture, които набират капитал и изграждат бизнеса си. Много оценявам грантове, като този на Chivas, защото те разбират важността да подкрепят инициативи, които насърчават добри бизнеси. Голяма част от проблемите, с които се сблъскваме, не само социалните, но и тези с околната среда, се нуждаят от това някой да им обърне внимание, да изгради компании, които да постигнат мащаб, но и да дадат решения на наболелите проблеми. Аз съм предприемач и преди година стартирах моята медийна платформа. Това, което научих, е че част от задачата ти, когато създаваш компания, е и да си партнираш с невероятни компании, които до голяма степен са като теб.

Какъв е съветът Ви към жените, които искат да стартират собствени компании?

Намерете невероятни ментори, които вярват във Вас. Възпитайте духа си и не спирайте да учите.

Останалата част от интервюто може да прочетете в Investor.bg.

Коментирай