Свободно време

5 типа токсични колеги на работа

Как да се справим с тях

01.07.2019г. / 09 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

В офиса можем да срещнем всякакви типажи. Тяхното поведение в професионална среда показва до голяма степен личността им и особеностите на характера. Едно е да преценяваме хората в ежедневието си в неангажираща среда, съвсем друго е да гледаме и анализираме реакциите им на работа. Можем да открием цял океан от тайни, криещи се в личността. 

Едно от най-досадните неща на работа са токсичните колеги, които не само дразнят, но и правят мръсни номера. 

Четирите най-ужасни типа колеги в офиса>>>

Кои са 5-те типа най-токсични колеги, които можем да срещнем в почти всеки офис?

Приказливият 

На пръв поглед приказливците са вежливи, забавни, бързо привличат вниманието и образуват социален кръг около себе си. След по-внимателно наблюдение на поведението им обаче проличава желанието им за надмощие над колегите. Неслучайно говорят непрекъснато – те неистово искат гласът им да бъде чут, да демонстрират знания и умения, които другите нямат. Обикновено това са празни приказки, но за съжаление често бива възприето от ръководствата на фирми и компании като ценност и мотивация. В повечето случаи такива личности знаят само да говорят, а работата умело и тънко успяват да прехвърлят на другите. 

Постоянно оплакващият се 

Във всеки офис има по един мрънкач, който не спира да открива кусури на всичко и всички. Тези типове личности никога не са доволни, дори когато нямат повод за оплакване, те намират такъв. Тези персони са депресиращи и досадни. Обикновено в тяхно присъствие енергията и въздухът в офиса не стигат. Повечето колеги нямат желание да общуват с тях, защото ако си отворят устата за нещо, веднага ще последва страдалческа тирада. 

Как да се справите с ужасен колега?>>>

Мързеливецът 

Замислете се дали имате мързеливец, който умело знае как да скатава в офиса и веднага ще се сетите най-малко за един. Незнайно как, този тип хора винаги намират начин да не вършат онова, за което са наети под претекст, че са претрупани с работа. Още по-учудващото е, че в много случаи именно тези хора не биват натоварвани с допълнителни задачи, не им се търси отговорност за несвършените ангажименти. За тези отговорности биват преследвани „работарите“, които вършат и тяхната работа. 

Свързани статии

11 неща, които колегите ви тайно искат да ви кажат>>>

Насилникът 

За съжаление, има и такива колеги. Насилието, което упражняват, е емоционално и психическо. Този тип личности много често отключват детски спомени у жертвите си, които се чувстват сякаш са в училище и са се срещнали отново с насилника си. Ако имате подобен сблъсък на работа, поемете си дъх и си спомнете, че не сте на 8. Можете да се защитите подобаващо. Поставете насилника на мястото му без да ви мигне окото. Обикновено, когато отвърнете подобаващо на такъв тип човек, той се свива в черупката си и не знае как да реагира. 

Пасивно-агресивният 

Обикновено пасивно-агресивните личности не са доволни от работната среда, но не го показват директно. Намират начин да пуснат намек за мнението си, от което след това рязко се отмятат. Те не са отборни играчи и във всеки един момент могат да скроят неприятен номер на колегите си. 

Коментирай
Свободно време