Свободно време

Как ни се отразяват затъмненията?

На 16 юли ни очаква частично лунно затъмнение

03.07.2019г. / 12 23ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Възприемаме затъмненията като естествено природно явление, интересно за наблюдение. Знаем, че се случват сравнително рядко, но знаем ли как се отразяват на обществото като цяло и на отделната личност? Този въпрос като че ли остава на заден план и малко хора си го задават.

Слънцето и Луната се движат бавно, но с точна цикличност, която се нарича „сарос“. Не се знае кой и кога е установил тази цикличност, но до ден днешен тя се използва за предвиждане на затъмненията.

Какво е толкова важно за затъмненията, които ще наблюдаваме през този месец, защо те са по-различни от другите?

На първо място трябва да се отбележи, че те ще се случат в два кардинални знака, Рак и Козирог, които са в опозиция помежду си. Следващата особеност е, че междувременно Меркурий ще премине в ретроградно движение.

На 02.07.2019 г. в 16:55 GMT пълното Слънчево затъмнение започна в 10°38' на Рака, кулминацията му беше в 19:23 GMT и завърши в 21:51:34 GMT. Можеше да се наблюдава на територията на Чили и Аржентина, а частично в Бразилия, Еквадор, Парагвай и Уругвай.

Оста Козирог-Рак се свързва с безопасността на лично и социално ниво.

Козирог олицетворява държавата, законите, социалното управление, а Рак символизира семейството, корените, личността. В момента на затъмнението Южният лунен възел се намира в Козирог. Свързваме го с консерватизъм, остарели, изгубили значението си правила и навици. Северният лунен възел се намира в Рак и подтиква към промени, към съобразяване с новите актуални условия за живот. При такова разположение е важно да се намери баланс между личното и публичното, между грижите за семейството и професионалната реализация.

В същото време Сатурн и Плутон също се намират в Козирог. Тяхното въздействие е върху колективните дейности и управленските структури и може да се предположи, че ще има промени, засягащи социалните процеси. Такива промени обикновено изискват доста време и усилия. Външното ще се отрази на вътрешното, социалните процеси ще се отразят на личните ни интереси.

>> Как ще се отрази ретрограден Нептун на зодиите <<

Слънчевите затъмнения по принцип са начало на нов жизнен цикъл, дават тласък на събития, които изискват за реализацията си един доста дълъг период от време. Те носят зародиш на нещо ново, а част от нещата, с които сме свикнали остават на заден план, губят значението си. Отражението им е и на социално, и на лично ниво.

В социален план затъмнението ще рефлектира върху настроението на обществото, отношението на хората към управленските и политически процеси. В личен план ще засегне връзките ни. Част от тях ще избледнеят, за сметка на нови, които ще разширят възможностите ни за реализация. Ще е много по-лесно да се преодолеят стари душевни травми, спомените от миналото ще отстъпят място на плановете за бъдещето. Ще освободим себе си от оковите на вътрешните си ограничения, вредни навици, изживели времето си стереотипи.

Напредъкът ще е свързан и с нивото на информираност. Ще постигне повече онзи, който е в „час с новостите“. В конкретния случай трябва да се отчита и влиянието на Уран, който стимулира напредъка, предразполага към изненади, иновации.

Слънчевото затъмнение ще се отрази на Аз-а, на стабилизацията ни, но само при условие, че проявим лична инициатива и се възползваме от обстоятелствата. Част от тях ще са внезапни, частично неясни, изискващи бърза реакция и импровизация, но след първоначалната изненада положителният им ефект ще е очевиден. Освен това, те няма да се случат със скоростта на лятна буря, ще разполагаме с известно време за реакция. Колкото по-бързо се откажем от обичайните схеми, толкова по-траен положителен ефект ще постигнем.

>> Месечен хороскоп за юли <<

Особена важност ще придобият лични теми като семейство, родители, уреждане на жилищни въпроси, промяна на местоживеенето, а по отношение на бизнеса – делови връзки, преговори, сделки, но окончателни решения по тях е добре да се взимат след като Меркурий премине в директно движение.

На 16.07.2019 г. в 18:44 GMT частичното Лунно затъмнение ще започне в 24°04' на Козирога, кулминацията му ще е на 16.07 в 21:31 GMT и ще завърши на 17.07 в 00:18 GMT. Ще се вижда изцяло или частично на територията на Европа, Азия, Африка, Австралия, Северна и Южна Америка, Антарктида.

Лунното затъмнение обикновено се свързва със завършек. Факти, които дълго време са били скрити стават явни, дори популярни. Реализират се надежди или намерения.

То също се отразява както на обществения и социален, така и на личния живот.

Колективната енергия се активизира. Разкриват се различни нарушения или злоупотреби на властта, прекрачване на законността, финансови престъпления. Публикува се информация за скандали, афери и пр., предизвикваща широк отзвук.

Индивидът променя приоритетите си, осъзнава къде трябва да инвестира време и сили. В период на Лунно затъмнение трябва да се спазват правилата, да не се привлича вниманието, да се избягват конфликтните ситуации. Интуицията и творческият потенциал се повишават и е правилно да бъдат използвани максимално, защото подсказват правилното направление за реализация. Вижда се ефектът на стари грешки, но и начинът за отстраняването им.

>> 6 зодии, които най-често са гениални <<

Не са изключени кризисни моменти както в личните, така и в деловите отношения, които да са свързани с уреждане на материални въпроси. Те могат да бъдат избегнати, ако се обсъждат в рамките на добрия тон и се търсят резервни варианти. При всички случаи към кардинални решения не бива да се стига до края на месеца.

В периода на затъмненията е желателно да обърнем поглед към себе си. Да сме повече самокритични, отколкото критични, да преценим къде и какво трябва да променим в собствения си живот, за да направим крачка напред и да постигнем хармония между личните си цели и обществените възможности.

И двете затъмнения ще се отразят по-силно на хората, чието Слънце или лични планети се намират в кардиналните знаци Козирог, Рак, Овен, Везни.

Автор на статията: астролог Петя Георгиева. 

Коментирай