Свободно време

Как да поискате повишение и реално да го получите?

Няколко полезни стратегии да се подготвите

25.07.2019г. / 09 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте работили достатъчно дълго в дадена фирма, компания или организация и смятате, че е крайно време да бъдете повишени, не се страхувайте да го поискате, ако все още никой не е забелязал, че го заслужавате.

Много често поради скромност или недостатъчно самочувствие хората не смеят да поискат онова, което смятат, че заслужават. Така се пропускат немалко шансове в иначе не толкова дългия професионален живот, който повечето от нас имат.

Сигурни знаци, че няма да получите повишение>>>

Затова не се страхувайте от това да поискате повишение. За да го получите обаче е нужно да приложите някои стратегии, които увеличават шанса реално да получите желаното повишение.

Маркирайте постиженията си, докато сте работили в екип

Всеки има своята определена роля, когато работи в екип. При груповите типове работа е лесно да не се забележат както постиженията на някои по-способни членове, така и мързелът на други, не особено мотивирани колеги. И когато екипът се окаже успешен, всички печелят симпатии, а не е честно.

Затова, ако смятате, че в даден проект успехите са се случили до голяма степен благодарение на вашия професионализъм и отдаденост, изтъкнете го. Това ще бъде част от мотивацията ви, когато поискате повишение.

Определете новата си позиция и заплата

Преди да поискате повишение, трябва да визуализирате и определите позицията, за която смятате, че сте подходящи. Тази позиция е придружена и с подходящата заплата. Помислете добре върху това, за да сте подготвени, когато шефът ви ви попита как си представяте новата си роля във фирмата.

10 признака, че спешно ви трябва нова работа>>>

Помислете как вашето повишение ще се отрази на фирмата

За да сте убедителни и за да покажете ангажираността си с дейността на фирмата или компанията, от която сте част, задължително трябва да сте наясно по какъв начин вашето повишение ще се отрази благоприятно на цялостното общо благо. Необходимо е с вашето повишение или преместване в друг отдел да изразите евентуалните ползи, с които фирмата ще се сдобие, благодарение на вас.

Упражнявайте се

Увереността идва с практиката. Затова намерете някого, на когото можете да разчитате да ви даде искрена и обективна обратна връзка. Може да е предишен мениджър, ментор или приятел, колега на работа, на когото можете да се доверите. Споделете пред него идеите и мотивацията си и обсъдете кое би било печелившо за вас в случая.

Защо е важно да поискате повишение на заплатата?>>>

Позиционирайте молбата си правилно

Не всяко време е подходящо да поискате повишение на позицията или заплатата. Важно е да подберете добре момента, за да се увенчаете с успех. Най-добре би било да поискате повишение, когато имате насрочена среща с шефа или ръководителя си, в която ще бъдат оценени вашите таланти и постижения. Това е чудесен момент да изтъкнете онова, което смятате за свой плюс.

Коментирай