Свободно време

Италианска или швейцарска кухня?

Нека да разгледаме заедно особеностите на тези две национални кухни

02.08.2019г. / 13 37ч.
Мария Дуковска
Италианска или швейцарска кухня?

Изборът между италианска или швейцарска кухня е изключително труден. И двете страни предоставят богат и вкусен избор на ястия, затова ние бихме отговорили италианска и швейцарска кухня! Нека да разгледаме заедно особеностите на тези две национални кухни.

Италия вероятно е една от най-предпочитаните световноизвестни кулинарни дестинации в света. Нейните специалитети я отнасят към страната с най-обичани блюда, а неповторимите ѝ атмосфера, архитектура и история, само подсилват вашето незабравимо преживяване.

Богатството на вкусове и разновидности на познатите ѝ гозби, показват Италия в нейната кулинарна пъстрота. В допълнение, някои от най-известните ѝ специалитети се предлагат в многообразни варианти за всеки вкус.

Несъмнено пицата е сред водещите италиански ястия, познати в цял свят, които се отличават с изключително разнообразие. Историята на пицата проследява нейната поява още преди хилядолетия, освен това археолози и историци твърдят, че артефакти за различни разновидности на пицата, има в различни цивилизации.

В днешно време пицата е наистина многообразна – поръсена с ароматни сирена или колбаси, също така и морски дарове, на места в Рим я сервират поднесена с тиквички и картофи; месна или безмесна пицата почти навсякъде е уникална и има свои отличителни специфики за всяко небце.

Толкова за любимата ни пица, да разгледаме другото най-популярно италианско ястие в света – пастата. Малцина са хората, които не почитат пастата, тъй като за всеки вкус и тук разнообразието е огромно. В Италия съществуват над 500 вида различни видове паста – тънка, дебела, с различни форми, тези тестени изделия се приготвят в разнообразни вариации с месо, сирена и сосове.

Сред най-известните видове се открояват спагети, родният им дом е Неапол и се сервират с всевъзможни сосове, зеленчуци, меса и сирена – сред най-популярната паста е Карбонара (сметанова основа с яйца, пармезан, бекон и чесън), както и Болонезе (доматена основа с кайма, лук и подправки). Освен пастата, лазанята е следващият ни фаворит, представлява сушени плоски ленти, между които се поставя плънка от месо и сирена. Талиатели – също обичана разновидност на паста, представлява плоски и дълги ленти. Фетучините пък са тънки плоски ленти от областта Болоня. Ньоките са за почитателите на картофения вкус, представляват картофено тесто, в което се поставя плънка от месо или сирена. Няма как в рамките на няколко изречения да обхванем всички видове вкусна италианска паста, защото изборът наистина е огромен.

Преминаваме към следващото известно италианско блюдо – ризотото. Представлява ориз в кремообразна консистенция, гарниран с различни меса, морски дарове, сирена, зеленчуци и подправки. И тук изборът на вкусове е доста голям като често се добавят месо, пармезан, подправки, морски дарове, вино, гъби, дори плодове. Списъкът на вкусни емблематични италиански ястия е безкраен, каквото и ястие да опитате – няма да съжалявате.

Ако не планирате скоро да посетите Италия, може да посетите италиански ресторанти в България, като един от най-обичаните италиански ресторанти Леонардо Банско, гурме ресторант с първокласни италиански специалитети, поднесени в шикозна Средиземноморска обстановка.

Като говорим за кухнята на Швейцария, си представяме на първо място богата палитра от ароматни сирена, вкусен хляб, картофи, лук и сочно месо. Да, кухнята на Швейцария е по-семпла в сравнение с вкусовото богатство на Италия, но далеч не по-малко вкусна. Сред най-популярните специалитети тук е фондюто. Фондюто е емблематично ястие за алпийската кухня, което се приготвя от разтопени швейцарски сирена – Груер, Вашрен, Апензелер или Ементал, в рецептата се добавя бяло вино, а дегустацията се извършва с препечени хлебни кубчета, които деликатно се поставят в уреда с разтопените сирена, използват се специални фондю вилици за целта.

Освен фондюто, популярно е и ястието „Раклет“, което представлява полуразтопено сирене от вида Раклет върху гореща плоча, гарнирано с домашно изпечен хляб, варени картофи и колбас.

Ако не планирате скоро да посетите алпийска страна като Швейцария, може да опитате първокласно фондю с швейцарски сирена и меса в единствения алпийски ресторант в Банско – Фондю.

Отличителните ястия и за Швейцария и Италия са вкусни, изтънчени и се харесват на хора от цял свят. Разнообразието е толкова голямо, че за всеки вкус ще има по нещо.

Коментирай