Свободно време

5 неща, които ще съсипят интервюто ви за работа

И определено ще отрежат шансовете ви за наемане

09.08.2019г. / 10 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да бъде успешно интервюто ви за работа трябва да сте преди всичко спокойни, уравновесени и много уверени. Необходимо е да излъчвате сигурност и убеждение в собствените си възможности без да изглеждате твърде самоуверени и арогантни. Демонстрацията на прекалено самочувствие определено не е червена точка за вас.

Какво прави най-лошо впечатление на интервю за работа?>>>

За да оставите добро впечатление също така е важно да не допускате някои грешки по време на срещата разговор за дадено работно място, защото това може да прекъсне пътя ви към желаната позиция. Вижте кои груби грешки не трябва да допускате по време на интервю за работа.

Не закъснявайте

Дори малкото закъснение за интервю за работа прави лошо впечатление. Този акт веднага ще бъде изтълкуван като неуважение и дори като неспособност да се справяте с поставените срокове. Дори това да не е така, първото впечатление вече ще е направено и е възможно изобщо да не ви се даде шанс да докажете противното. Винаги предвиждайте време, в което да успеете да се справите с всякакви препятствия по пътя, така че да стигнете малко по-рано преди уречената среща.

Не ходете неподготвени

За да направите добро впечатление е добре да се подготвяте предварително за интервюто, на което сте поканени. Запознайте се с фирмата, с нейната история, с характерните ѝ особености и с дейността, която развива. Така определено ще изпъкнете и няма да направите лошо впечатление, ако ви се зададе въпрос, свързан с фирмата, на който не знаете как да отговорите.

Подгответе се също така с отговорите на някои често задавани въпроси на интервю за работа. Помислете си как бихте отговорили на тях, за да не изпадате в неловко мълчание по време на разговора.

Важни съвети за интервю за работа, които ще ви донесат успехи>>>

Не отивайте с празни ръце

Дори да сте изпратили CV-то си по имейла, носете хартиено копие със себе си. Вероятността интервюиращият да няма копие от вашата биография пред себе си е голяма, защото подборът по документи може да е направен от друг специалист преди това. Винаги бъдете подготвени да предложите професионалното си резюме по време на интервю. Ако имате и портфолио с творения, създадени от вас в някаква област, носете и тях под формата на креативна презентация. Това определено е плюс за вас.

Не говорете директно за пари

Разбира се, че парите, възнаграждението и социалните придобивки са основен фактор, когато избираме нова работа, но има време за тях. Не повдигайте темата още на първото интервю. Ако има второ интервю или телефонен разговор на следващ етап, възползвайте се от този момент. Ако самият интервюиращ повдигне темата, естествено ще отговорите на зададените въпроси или ще зададете своите. Бъдете възможно най-искрени и дискретни.

7 неща, за които да не се страхувате да преговаряте на работа>>>

Не забравяйте да изпратите обратна връзка

Изключително добро впечатление прави, когато след срещата оставите някаква обратна връзка, например имейл с благодарност, че сте били поканени на среща и че ви е било изключително интересно. Не забравяйте да подчертаете, че очаквате с нетърпение резултатите от интервюто, най-вече ако наистина искате да започнете работа в съответната фирма.

Коментирай