Свободно време

Учтиви начини да прекратите разговор

Как да се измъкнете от ситуацията без да обидите събеседника си

10.09.2019г. / 11 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Приятен или не, понякога се налага разговорът да бъде прекъснат. Най-лесно е да го направите, когато говорите с близък човек. Но когато става въпрос за колега или когато обстановката е формална, невинаги е удобно. За да бъдете максимално учтиви и да не засегнете събеседника си, вижте няколко подходящи начина да прекратите комуникацията, без да засегнете човека срещу себе си. 

9 фрази, които интелигентните хора не ползват в разговор>>>

Включете някого в разговора 

Ако искате по-лесно да се измъкнете от разговор, който предпочитате да прекратите, включете още някого в него. Това е най-лесният начин да се извините след това и да напуснете мястото на случката. Така няма да оставите впечатлението, че си тръгвате грубо. 

Кажете на събеседника си, че ви е било приятно да разговаряте 

Ако искате разговорът да приключи по-бързо, използвайте появилата се пауза в комуникацията и кажете на събеседника си, че ви е било приятно да си говорите, но имате работа или трябва да тръгвате. Със сигурност ще ви разбере и няма да се почувства засегнат. 

Извинете се 

Времето е ценно и не се чувствайте длъжни да го губите в безсмислени или ненужни разговори. Ако искате да прекратите подобна комуникация, просто се извинете на събеседника си и обяснете, че имате неотложен ангажимент. 

Неприятни навици по време на разговор, които да изкорените>>>

Попитайте за същината 

Нямате време да слушате разточителни и отвлечени обяснения, а събеседникът ви има склонността да се отплесва. Не се притеснявайте учтиво да го прекъснете и да насочите разговора към същината с няколко въпроса. Така ще стигнете до конкретиката, която ви интересува, без да обидите човека срещу вас. 

Дайте задача на събеседника си 

Ако сте в офиса и искате да прекратите разговор с колега, помолете го да провери нещо, да свърши някаква задача или да ви даде някаква информация. Измислете нещо, с което да отвлечете вниманието му от настоящия разговор, за да можете да се освободите от него. 

3 правила за добра комуникация в една връзка>>>

Ако сте на бизнес събитие, поискайте визитка 

Още един добър начин да преустановите разговор, който по някаква причина вече не ви е приятен или е излишен, е да поискате визитката на човека, с когото говорите. Това е учтив намек, че няма какво повече да си кажете и ако в бъдеще се появи обща тема, ще го потърсите чрез някой от неговите контакти. 

Коментирай
Свободно време